Mensen die lijden aan de ziekte van Lyme plegen vaak zelfmoord. Dat schrijft de Telegraaf naar aanleiding van uitspraken van de Nederlandse Vereniging van Lymepatiënten (NVLP). Een overledene schreef kort voor haar dood zelfs een brief naar de Tweede Kamer. “Daarin vraagt ze, als ’laatste wens’, aandacht voor deze ziekte, waarvan volgens haar de ernst zwaar wordt onderschat.”
Mensen die lijden aan een chronische ziekte hebben het heel erg zwaar. Zo zwaar dat sommigen het niet meer zien zitten. En dat geldt niet alleen voor mensen met Lyme. Ook mensen met Multiple Sclerose (MS) plegen vaker dan gemiddeld zelfmoord. Het zelfde wordt beweerd van mensen met Parkinson, Alzheimer, Astma, Reuma en bijvoorbeeld kanker. Volgens mij ligt dat niet (alleen) aan de maatschappelijke onderschatting van een aandoening. En ik vind het eigenlijk niet charmant dat wel te suggereren. Er is zeker meer aan de hand.
Misschien leggen we in Nederland en de rest van de westerse wereld wel zoveel nadruk op de lichamelijke aspecten van een ziekte dat we vergeten dat patiënten ook een psyche hebben? Misschien onderschatten we niet zozeer de ernst van lichamelijke klachten, maar wel het effect daarvan op de menselijke geest. En, nog iets verder weg, het effect van een ziekte op de omgeving van de patiënt. Ik kan me voorstellen dat iemand die ‘het bed moet houden’ zich eerder teveel voelt, wanneer een eventuele partner of andere huisgenoten niet met de ontstane situatie kunnen omgaan.
Toch heeft de manier waarop artsen en maatschappij naar je kijken en je klachten inschatten wel veel invloed. Een bijzonder iemand stuurde de me het volgende. “Je moet je voorstellen dat je bijv. erg ziek bent, niet meer kunt lopen, in een rolstoel terecht bent gekomen, enorm veel akelige klachten hebt en je dan bij een arts komt die je een beetje lacherig aankijkt en zegt: “Is cognitieve gedragstherapie misschien een idee?”. In het geval van Lyme bijv. gebeurt dit soms zelfs nog mét diagnose. Een vriendin van mij met Lyme was laatst bij een UWV-arts die letterlijk zei: “Ik geloof niet in Lyme.”
En: “Ik ken ook een ME-patiënte die na jaren ziek zijn de diagnose ongeneeslijke borstkanker kreeg. Ze verwoordde het serieus zo: “Ik kwam van de hel in de hemel.” Ze was nog steeds even ziek, maar alle deuren gingen open. Wanneer ze in het ziekenhuis kwam, werd ze altijd begripvol en met heel veel steun behandeld, ze voelde zich gedragen door artsen en haar omgeving. Dit kan je net dat stukje kracht geven om door te gaan en is puur het gevolg van kennis en begrip onder artsen en omgeving.”
Er ligt een relatie tussen het aantal zelfdodingen en het hebben van een (chronische) ziekte. Dat is duidelijk. En er is nog heel veel winst te boeken in de psychische begeleiding van (chronisch) zieke mensen en hun omgeving. Maar door de mail heb ik geleerd dat eenvoudig begrip en inlevingsvermogen voor patiënten met een zeldzame of onbekende aandoening soms letterlijk van levensbelang zijn. Wat denkt u van het slot van de mail?
jansen
19 november 2014
Chronische Lyme patiënten komen vaak helemaal weken niet meer uit bed of huis. Onmogelijk door pijn en zwakte…. het goede is dat het soms mindert – maar helaas weer terugkomt. Juist als het mindert, is het mogelijk dat je naar de arts gaat -maar dan ziet hij niet hoe je anders niet uit bed kunt komen van spierzwakte bijvoorbeeld…..
Het is een slepend aftakelingsproces die zeker niet voor je hersenen stopt: angsten, waas, duizeligheid en apathie en depressie zijn je begeleider…. soms ook desoriëntatie zodat je ook voor gek verklaard wordt….
maar één ding is zeker: je wordt niet geloofd en dus niet geholpen.
OF:
Met jouw chronische klachten bezorg je een hele stoet artsen een fortuin.
Met de juiste therapie zou je per jaar maar ca. € 800 in het laadje brengen….
Zolang de zorg marktgeoriënteerd is zolang komt geen therapie voor chronische Lyme.
Wedden?
katrienlombaert
15 april 2015
Mijn reactie is weg. Te moe om opnieuw neer te zetten…
katrienlombaert
15 april 2015
Alleluja voor deze post! Voor mij ging onlangs ook de hemel open toen ze iets echt vonden…wacht op datum ingreep. Niks kwaadaardigs maar het begrip van die specialist …. Eerlijk, vond het heerlijk; voelde mij zo begrepen en gedragen…. PCS: pelvic congestion syndroom. Zelfs voor mijn zware ME klachten was er aandacht. Desalniettemin zet ik door om mijn wilsverklaring op papier te zetten. Ben lid van de NVVE geworden, afspraak bij notaris loopt etc. We zijn nu ong een jaar verder sinds ik serieus aangegeven heb dat als ik nog verder achteruit ga, ik het traject van vrijwillige zelfdoding in wil gaan. Zelfs met mijn zoon van 21 heb ik voorzichtig dit aangekaart. Heb zelf in de zorg gewerkt, dus ik weet hoe zwaar dit traject is. Ik wens geen wanhoopsdaad te plegen maar weloverwogen van het leven afscheid te kunnen nemen. Moe van het typen…
Joop
18 juli 2017
Als het leven geen levenskwaliteiten heeft en dat bepaald de patient zelf wel vind ik zelfdoding wel rechtvaardig dus ook cvs algehele zwakte chronische pijn onstaat zijn tot niks en ik vind dat dit niet leeftijdsbepalend is JIJ LEVERT GELD OP ZOLANG JE LEEFT!!!!