15 jaar jongerenraad Oss

Posted on 28 maart 2014

0


Een vliegende kraai vindt nog wel eens iets en krijgt hier en daar iets voor elkaar. Een piepend kuiken moet maar afwachten of ze hem te eten brengen. Met deze metafoor wil ik de Osse jongerenraad feliciteren met haar jubileum.

De oude Grieken klaagden al dat met de jeugd van tegenwoordig een oorlog niet meer te winnen viel. En ook toen al klaagden jonge mensen dat de ‘volwassen wereld’ zich niets van hen aantrok en niet wilde luisteren naar de goede ideeën die de jeugd ook toen al had. Zoveel is er sindsdien niet veranderd. Tenminste dat zou je zeggen als je de media volgt. Van de jeugd deugt ook tegenwoordig vrijwel niets. En ook vandaag de dag trekken volwassenen zich niets aan van jonge mensen. Zo gaat het vaak. Maar niet in Oss. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat vooral komt door de jeugd die op een positieve manier van zich laat horen.

Dat jonge mensen zich in willen zetten voor elkaar en de gemeenschap is een felicitatie meer dan waard. En die inzet is niet onopgemerkt gebleven. In de afgelopen jaren heeft de jongerenraad meerdere prijzen in de wacht gesleept. En zijn er vele lovende woorden over hen gesproken. Terecht natuurlijk. Al was de concurrentie soms niet zo groot. Maar ze hebben vooral ook veel bereikt. Natuurlijk. Een mens wil altijd meer. Maar de jongerenraad is een factor van belang binnen de Osse politiek geworden. Er wordt naar hen geluisterd. De continuïteit wordt gewaarborgd door jonge aanwas en een heuse ‘JR Academie’. De raad doet mee aan debatten en wortelt zich steeds beter in het onderwijs.

Ik ben trots op Oss. En trots op de prachtige jonge mensen die de Osse jongerenraad voortbrengt. Daarmee feliciteer ik niet alleen de jongeren. Maar vooral ook de hele Osse gemeenschap. Proficiat!

 

Posted in: Uncategorized