Hoe kunnen we meetbaar de kwaliteit van het onderwijs verbeteren zonder dat het geld kost? Ik denk dat beleidsmakers in den Haag zich dat regelmatig afvragen. We weten dat slechts één factor werkelijk invloed heeft op onderwijskwaliteit. Niet het aantal kinderen in een klas, niet de gevolgde lesmethoden, niet de manier van toetsen, maar de kwaliteit van de leraar voor de klas. Die kwaliteit kunnen we wel verbeteren. Maar dat kost geld. En gaat niet zo snel dat we daar binnen een politieke ambstermijn de meetbare vruchten van kunnen plukken. Dus bedenken we (ook) wat anders.
Beleidsmakers zijn slimme mensen. Wanneer ze de opdracht krijgen het onderwijs snel en meetbaar te verbeteren, komen ze met creatieve plannen. Kwaliteit meten we door te toetsen. En dus moeten de gemiddelde toetsscores omhoog. Dat kan op een beperkt aantal manieren. Door mensen waarvan je verwacht dat ze laag scoren niet mee te laten doen bijvoorbeeld. Of door leerlingen wat meer tijd te geven zich op een toets voor te bereiden. Je kunt leerlingen natuurlijk ook net zo lang laten oefenen op een toets tot ze het ‘trucje’ doorhebben. Kinderen die dagelijks oefenen op testjes uit een intelligentieonderzoek worden uiteindelijk ook meetbaar slimmer.
De Cito-eindtoets (hèt meetinstrument voor de kwaliteit van het onderwijs denk ik wel eens) wordt met ingang van het volgende schooljaar niet langer in februari, maar in april of mei afgenomen. Leerlingen hebben dan een paar maanden langer de tijd om zich op die toets voor te bereiden. Het idee is dat hun niveau daardoor zal stijgen. De scores zullen hoger zijn. Maar dat zegt echt niets over de kwaliteit van het onderwijs. Als we de basisschool met een jaar zouden verlengen en de toets dus nog veel later afnemen, zal blijken dat leerlingen nòg veel meer hebben geleerd. Twee voordelen heeft het later afnemen van de eindtoets overigens wel. De uitslag van de toets zal te laat komen om nog van invloed te kunnen zijn op de plaatsing op het VO. Het advies van de basisschool in combinatie met het leerlingvolgsysteem zal dus meer leidend zijn. Dat is prettig. En als er scholen zijn die gewend zijn na de Cito-toets de touwtjes wat al te veel te laten vieren, dan hebben die daar voortaan minder gelegenheid toe. Dat is ook prettig. Maar uiteindelijk levert later afnemen van een toets alleen op papier een hoger niveau op. Ongeveer twee maanden onderwijstijd namelijk.
Het gemiddelde niveau van leerlingen op het ROC is te laag. “Ze kunnen tegenwoordig nauwelijks meer rekenen, lezen en schrijven.” Er zijn kinderen die dat inderdaad niet kunnen en ook nooit echt goed zùllen leren. Den Haag legt zich daar niet bij neer. En zoekt de oplossing voor dit ‘probleem’ bovendien niet in het beter opleiden van docenten. Dat zou geld kosten en bovendien te langzaam resultaat opleveren. Neen, wat besluit den Haag in al haar wijsheid? “Laten we enorme groepen kinderen die tot nu toe op een ROC opgeleid konden worden tot tegelzetter, lasser of metselaar gewoon niet meer tot een opleiding toelaten!” Ja, u leest het goed. Voor heel veel leerlingen is het straks niet meer mogelijk om door te leren! Die moeten ongeschoold worden toegeleid naar werk dat er niet is! Dat is namenlijk het effect wanneer je de toelatingseisen fors verhoogt. Briljant. Het gemiddelde niveau van een leerling op een ROC zal toenemen. Dat grote groepen kinderen daar enorm de dupe van zijn is blijkbaar bijzaak.
Onderzoek wijst onomstotelijk uit dat onderwijskwaliteit en de kwaliteit van de leraar voor de klas niet los van elkaar gezien kunnen worden. Laten we dan doen wat goed is voor onze kinderen en fors investeren in het opleiden en (bij) scholen van leerkrachten. Daar valt nog winst te behalen. En niet in cosmetische ingrepen die statistisch gezien wel invloed hebben, maar in de praktijk op zijn allebest voor onze kinderen niet echt helpend zijn. De kwaliteit van het onderwijs verbeter je alleen door te investeren in betere leerkrachten. Het is niet anders.
Dirk K.
14 maart 2014
René, je slaat de spijker weer op de kop. Investeren in leerkrachten, dat zal vroeg of later vruchten afwerpen. Tja, de Cito toets… als een boekhouder na de cijfers gaan kijken. Vond het filmpje wat het journaal laatst maakte ook al zo belachelijk…“één verschil van jongens en meisjes van 0,2%” Zie VIDEO http://nos.nl/artikel/621899-cito-jongens-verslaan-de-meisjes.html Het is toch algemeen bekent, dat er verschillen zijn in de hersen. Vrouwen kunnen goed kaart lezen, toch? Ik luister altijd na de vrouw (TomTom) en kom goed op de plek van bestemming aan 🙂
Marieke
14 maart 2014
Apart dat je enerzijds hiervoor pleit en je anderzijds in het vorige blog tegen de eis van academici in bovenbouw havo/vwo uitspreekt. Dat is nl. een heel redelijke eis, prima haalbaar (zoals Nederland tot 1985 liet zien) en nog erg bescheiden in vergelijking met landen waar ze ook voor onderbouw VO en zelfs voor basisonderwijs een academisch niveau eisen.
Op welke manier wil je precies de kwaliteit van leraren verhogen, als het niet op het gebied van opleidingsniveau is? Toch alsjeblieft niet nog meer cursusjes “omgaan met verschillen in een klad van 33 leerlingen” of “hoe leuk ik mijn lessen op met het digibord”?
renepetersoss
14 maart 2014
@Marieke Ik ben helemaal niet tegen academici binnen het onderwijs. Ik verzet me alleen tegen de aanname dat academici per definitie goede docenten zijn en dat niet academici dat niet zouden kunnen zijn. Bovendien werkt zo’n verplichting averechts. Hier staat wat ik echt gezegd heb: https://renepetersoss.com/2013/10/30/alleen-academici-in-de-bovenbouw/ En ik pleit al helemaal niet voor oppervlakkige cursusjes, waar haal je het vandaan? Serieuze opleidingen graag. En zeker niet vrijblijvend.
Marieke
14 maart 2014
“Het is niet eens een goed begin”, lees ik daar, en daar reageerde ik op. Mij lijkt het een uitstekend begin, sterker nog, het is niet eens een begin, maar een terugkeer naar een situatie waar we tot 1985 al waren. Ik vind het dus jammer dat je dit plan classificeert als “niet eens een goed begin”. En dat het averechts zou werken heb ik onder je andere blog al ontkracht.
Daarnaast doe je alsof ik hierboven stel dat je pleit voor oppervlakkige cursusjes. Dat stelde ik niet, ik vroeg het.
Alphons
14 maart 2014
Laten we eerlijk zijn: meten is prima. Maar als je andere parameters hanteert moet je dus niet zeggen dat het beter of slechter gaat, dan ga je echt te ver. Daar heeft Rene wat mij betreft volkomen gelijk in. Langer les moet meer opleveren, later meten geeft dus een beter resultaat. Het buitensluiten van leerlingen bij een vervolgopleiding is wat mij betreft onacceptabel. Dat het niveau gehaald moet worden is zeker waar, maar dat doe je niet door de ” onderkant” weg te halen. Wiedes dat het niveau dan omhoog gaat…. Maar wie heeft het over mijn leerlingen, die keihard werken om iets te bereiken, een droom te verwezenljken! Rene gelukkig wel, maar de beleidsmakers die dit bedenken hebben zeker geen onderwijshart.
En dat is waar het mis loopt: er wordt naar harde cijfers gekeken, maar de praktijk is vaak ” relatie gaat voor prestatie” . Als een leerling een band heeft met een leerkracht, dan wordt er hard gewerkt, dan komen opmerkingen van een docent aan, dan is er een “klik”. Natuurlijk moet er niveau zijn, buiten kijf, maar laten we vooral niet vergeten waar het onderwijs over gaat en waarom de meeste docenten voor onderwijs hebben gekozen: iets willen betekenen voor leerlingen, met hoofd, maar zeker ook met hart.
Rene, ik ben het helemaal met je eens: statistiek is op korte termijn een vorm van waarheid, investeren in de mensen duurt langer, maar is wel de waarborg voor de toekomst.
Dirk K.
15 maart 2014
Is dit een goed begin of de volgende zoethouder, omdat er verkiezingen zijn?
Het ministerie van Onderwijs heeft 5 miljoen euro uitgetrokken voor… http://www.nu.nl/binnenland/3726807/beginnende-leraren-krijgen-kans-meer-werkervaring-doen.html
Hans van Gaal
15 maart 2014
Wordt het niet eens tijd om na jaren van niveauverlaging in alle vormen van onderwijs in Nederland om eens echt goed na te gaan denken over goed onderwijs? Leerlingen, op elk niveau hebben onmiskenbaar kwaliteiten die maar ten delen benut worden! Focus op de talenten die ze hebben en laat ze die ontwikkelen! Zouden Sven en Ireen ooit aan de internationale toernooien mee hebben mogen doen als ze zich eerst ook moesten bewijzen in zwemmen, hoogspringen en korfbal? Waarom moeten die talentvoole leerlingen zich dan steeds weer op allerlei fronten bewijzen voor ze hun echte talenten mogen ontwikkelen. Politiek…. Waar blijven jullie?
hermine schaap
15 juli 2014
de ;leesmoeders” weer invoeren.
zij kunnen ondersteuning bieden bij taal en mathematiek.