Pas op voor teken!

Posted on 9 maart 2014

2


Wandelaars en fietsers die er vandaag op uit trekken in de natuur doen er goed aan om bij terugkomst te controleren of ze zijn gebeten door een teek. Dat schrijft NRC naar aanleiding van een uitspraak van het RIVM. Door het warme weer zijn teken eerder actief dan normaal en door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen.

Niet alleen teken zijn erg actief. Ook het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo is de laatste weken gebleken dat zogenaamde ‘knabbelvisjes’ gevaarlijk kunnen zijn. Sommige mensen vinden het blijkbaar aangenaam dode huidcellen weg te laten eten door visjes. En die visjes kunnen zo bacteriën van de ene op de andere voet overbrengen. Ook blijken E-sigaretten levensgevaarlijk. Of minstens even gevaarlijk als gewone sigaretten.

Volgens andere deskundigen vallen er nogal wat kanttekeningen te zetten bij de waarschuwingen van het RIVM. Het gevaar van die knabbelvisjes zou schromelijk worden overdreven. En de conclusies over de E-sigaret zijn volgens sommigen zelfs volledig onjuist. Dat teken vervelende ziekten kunnen veroorzaken, daar is iedereen het over eens. Al is de kans daar op lang niet zo groot als veel mensen denken. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Ik ben geen arts. En ik ben blij dat er een instituut als het RIVM bestaat dat gezondheidsrisico’s onderzoekt. Maar ik weet wel dat hoe meer we onderzoeken, hoe meer risico’s we zullen vinden. En hoe meer we ons laten leiden door (relatief kleine) risico’s, hoe moeilijker ons leven wordt. Ik ken niemand die voor zijn lol met zijn blote voeten in een bak vol knabbelvisjes gaat zitten. Maar hele volksstammen laten uit angst voor teken hun kinderen niet meer spelen in de bossen of in het hoge gras. Dat is jammer en overdreven. De grens tussen waarschuwen en bang maken is (ook door de rol van de media) blijkbaar dun.

Posted in: Uncategorized