De opkomst bij de komende raadsverkiezingen zou wel eens historisch laag kunnen zijn. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van TNS Nippo. “Politici luisteren immers toch niet naar de mensen. En wat weet ik nu van de lokale politiek?” Misschien heeft TNS Nippo gelijk. En wordt de opkomst laag. Maar dat zou wel verdomd jammer zijn. Juist deze lokale verkiezingen gaan niet over drempels en lantarenpalen. Maar over zaken die de mensen echt raken. Gemeenten worden namenlijk verantwoordelijk voor regelingen rondom arbeid, zorg en onze kinderen. Gemeenteraadsverkiezingen zijn dus belangrijker dan ooit. Over die stelling heb ik gesproken in het radio 1 programma de ochtend. En dat is hier terug te luisteren.
In Nederland hebben we het relatief goed voor elkaar. Maar we maken ons wel zorgen om een aantal dingen. Hoe verdien ik straks mijn boterham? Hoe is de zorg nog georganiseerd? Hoe gaat het met mijn kinderen? Over vragen rondom die drie thema’s; arbeid, zorg en kinderen, gaat straks de gemeente. Het zou toch mooi zijn wanneer er mensen in de gemeenteraad komen te zitten die weten waarover ze praten en een richting opgaan die de kiezer wil.
Op de uitvoering van de transities en de rol van de rijksoverheid heb ik voldoende commentaar. In die zin ben ook ik niet heel erg optimistisch. Maar ik sta achter het idee van de zogenaamde transities. Zaken die mensen het meest raken moet je zo dicht mogelijk bij de mensen organiseren. En beslissingen daarover moeten ook zo dicht mogelijk bij de mensen worden genomen. De situatie in Amsterdam is echt anders dan die in Oss. Wanneer je je wilt richten op maatwerk, dan is het logisch dat je de lokale overheid meer verantwoordelijkheid en meer ruimte geeft.
Wie naar politiek op de televisie kijkt wordt ook niet vrolijk. Mensen die in de campagne woest en met rollende ogen het een beweren, kunnen na het sluiten van een coalitie opeens van gedachten veranderd zijn. Bovendien haakt zelfs de meest verstokte nieuwskijker af zodra mensen elkaar niet meer laten uitspreken en proberen elkaar met oneliners de loef af te steken. Wat politieke partijen nu echt willen weet eigenlijk niemand. En daar waar dat wel duidelijk is voelen de meeste mensen wel aan dat het zó niet zal worden uitgevoerd.
Lokaal kan dat anders zijn. Gemeenten moeten keuzes maken. We worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg, grote delen van de AWBZ, passend onderwijs en regelingen rondom werk. Het is aan de lokale politici om kraakhelder uit te leggen welke antwoorden er gegeven gaan worden op vragen rondom die thema’s. En het is aan de burger om daar goed naar te luisteren, een afweging te maken en echt te gaan stemmen. Want de toekomst van zaken waar het in het leven echt om gaat is te belangrijk om zomaar aan de politiek over te laten. Ga gewoon stemmen!
Jacques Smeets
20 februari 2014
Beste René, je raakt hier een heel gevoelig thema. Jij bent zelf wethouder in Oss. Ook in deze gemeente gebeuren dingen waarover buitenstaanders zich de wenkbrauwen fronsen. Neem b.v. het “groene dak”- probleem van Dirk. Soortgelijke conflicten spelen in vrijwel elke gemeente. Je ziet dan vaak met welke vastberadenheid gemeenten vast blijven houden aan de bureaucratische regelgeving. Blijkbaar ontbreekt het wethouders en in dit specifieke geval ook de Welstandscommissie aan empathisch vermogen en aan het vermogen om in de geest van de wet en/of regel te handelen. Angst voor het maken van fouten en voor de afrekening achteraf overheersen vaak.
Politici zijn vooral opportunisten. Zij grijpen elke kans aan om een in machtspositie te geraken, daarbij uit het oog verliezend dat zij zelf voortkomen uit de samenleving die zij in hun functie zouden moeten vertegenwoordigen. Vandaar dat er vele loze beloften worden gemaakt.
Beslissingen dienen niet zo dicht mogelijk bij de mensen te worden genomen, maar vooral mét zoveel mogelijk mensen. Dan is er sprake van echte democratie. Natuurlijk, ieder individu maakt eigen afwegingen en heeft eigen belangen. Wethouders, die het mandaat over miljoenen Euro’s krijgen dienen zich vanaf het begin rekenschap te geven van die enorme verantwoordelijkheid. Gemeenteraadsleden hebben als taak het werk van de wethouders te controleren. Politieke spelletjes, achterbakse afspraken, gemengde belangen, egotripperij e.d. zijn aan de orde van de dag binnen de gemeentelijke politiek.
Is het dan een wonder dat de samenleving het vertrouwen verliest in deze mensen en dat de opkomst voor verkiezingen tot een absoluut dieptepunt is gedaald?
Politici zouden zich elke dag opnieuw in de spiegel moeten bekijken en zich dan afvragen, waardoor die teloorgang is gekomen. Met ’n beetje zelfkritisch vermogen zouden ze zich wellicht kapot schrikken.
renepetersoss
20 februari 2014
Jacques, howel je niet in alle opzichten ongelijk hebt maak je toch een gevaarlijke veralgemenisering. Niet alle politici zijn vooral opportunisten. Ook niet iedere politieagent houdt zich alleen bezig met het uitschrijven van bonnen in plaats van ‘boeven te vangen’. Je oproep tot in de spiegel kijken onderschrijf ik van harte. Dat moet iedereen elke dag doen.
GH
20 februari 2014
Hoe kom ik te weten wie wat wil gaan waarmaken?
De landelijke politiek begrijp ik intussen wel. Ik begrijp in ieder geval dat ik er niets van begrijp.
Nadat Balkenende me jarenlang teleurgesteld heeft, stelt nu Rutte me teleur.
Ik denk dat de enige in de landelijke politiek die echt zijn beloftes na gaat komen, dat dat Wilders is. Maar ja, van hem wil nu juist níet dat hij zijn beloftes nakomt.
Dus landelijk maakt het niet zoveel uit op wie je stemt, als (van mijn standpunt uit) het evenwicht maar een beetje in het midden of rechts daarvan komt te liggen.
Maar op gemeentelijk nivo heb ik geen idee wat er speelt.
De enige info van wat de gemeente uitvoert die ik oppik zijn jouw blogs, René.
Maar doe ik nu iets fout?
Of schort het de gemeente aan marketing?
En hoe met de lokale politieke partijen?
Ik weet dat ze vroeger wel eens met standjes in het centrum van de stad stonden.
Maar sinds de parkeertarieven torenhoog zijn geworden (in percentage van het bedrag wat ik in de stad zou uitgeven) en mijn internetbestellingen gewoon worden afgegeven waar ik wel ben, kom ik al niet meer in de stad.
En zijn lokale politici betrouwbaarder dan landelijke?
Hier spelen natuurlijk dezelfde spelletjes als op landelijk nivo.
De een belooft het een, de ander wat anders.
Ze zullen het samen moeten doen, in een democratisch gekozen bestuur, dus niemand kan zijn beloftes waarmaken.
Maar in tegenstelling tot de landelijke politiek gaat het in de gemeenteraad over veel minder mensen.
Dus hoe er ook gekozen wordt, het evenwicht zal misschien wat verschuiven, maar wat er ook gekozen wordt, het zal met grotendeels dezelfde mensen uitgevoerd worden, dus verder dan nuance-verschillen zal het niet verschuiven.
Hoe kan het dat ik als gemiddeld to bovengemiddeld intelligente Ossenaar hier gewoon totaal geen zicht op heb, en het waarschijnlijk ook niet helemaal begrijp?
Is dat echt alleen mijn gebrek (kan ik mee leven), of stip ik nu net het probleem aan waar de gemeente eigenlijk mee kampt?
En om de vraag alvast voor te zijn: Nee, ik geloof niet dat ik zou zijn gaan stemmen als ik deze blog niet gelezen had. Nu misschien wel. Toch nog een beetje getriggerd dus, René 😉
Erica van Schijndel
21 februari 2014
Ik vind het zwak om je te verschuilen achter verwijten. Nog nooit hebben er zulke ingrijpende ontwikkelingen op het programma gestaan als nu en juist daarom moeten we met z’n allen ons best doen om de juiste mensen op de juiste plek proberen te krijgen!! Kiezen voor diegene die hun nek uit durven te steken!! We kunnen wel invloed uitoefenen en mijns inziens is elke stem meegenomen. Pas dan heb je naar mijn idee recht van spreken.
Maar wij hebben nog even …………..
Jacques Smeets
21 februari 2014
René, misschien is het een veralgemenisering als ik zeg dat politici vooral opportunisten zijn. Toch denk ik dat ik er niet ver naast zit. Ik volg de politiek redelijk frequent en met de nodige interesse. Vooral de landelijke politiek dan, via Politiek24.
Lokale politiek gaat voor het grootste gedeelte aan mij voorbij. Dat heeft er o.a. mee te maken dat ik als inwoner van de gemeente Stein al een aantal keren politici en zelfs de gemeenteraad en het College van B&W heb proberen te benaderen n.a.v. beleid dan wel uit te voeren plannen. Een voorstel om in de afvalstraat het systeem van kilogramprijs (wegen) in te voeren, werd afgedaan met een hamerstuk tijdens de raadsvergadering. Iedereen die ik in mijn omgeving sprak over het huidige systeem van oplopende prijs per gebruikt vervoermiddel, spreekt schande over dit systeem. Geen enkel raadslid nam zich de moeite om contact met mij op te nemen.
Aanpassing van een weg, waarbij de rijbaan werd versmald ivm de aanleg van een dubbelzijdig betonnen fietspad op de plaats, waar eerder wandelaars hun weg zochten, leidde tot protesten in het dorp. Ik schreef het raadslid aan dat de klachten afdeed met acclimatisering. Het fietspad had overigens ook aan de andere zijde van de rijbaan aangelegd kunnen worden. Daar had men echter tot onteigening moeten overgaan. Is waarschijnlijk vanwege de kosten niet gedaan. Daarvoor in de plaats moeten de wandelaars nu het tweezijdig fietspad delen, met alle risico’s van dien. Ik kreeg geen enkele reactie van het raadslid.
De burgemeester van Stein die niets liet weten n.a.v. een uitnodiging om aanwezig te zijn op een panelavond, georganiseerd door een boekhandel. Auteur Joost van der Wegen van het boek “Onder Spanning, werken bij de politie” hield een lezing die aansluitend gevolgd werd door een paneldiscussie. Daar zat o.a. de burgemeester van Sittard-Geleen en een politiechef uit Sittard. Het belang voor de burgemeester was o.a. dat ook zij te maken kon krijgen met b.v. een ramp, familiedrama of gewelddadig exces in de gemeente. De discussie ging o.a. over de impact die zo’n gebeurtenis kan hebben op politie en bestuurders.
Omdat ik de burgemeester liet weten dat ik niet apprecieerde dat er geen enkele reactie van haar zijde was geweest, heeft mij intussen uitgenodigd voor een gesprek.
Tenslotte heb ik nog nooit een raadslid op een kieslijst bij mij (of in de buurt) zien langskomen tijdens de campagnetijd. Ik woon intussen ruim 17 jaar in Stein, diverse verkiezingen hebben plaatsgevonden. Wanneer iemand bij mij aan de deur komt, nodig ik hem of haar heel graag uit voor een kop koffie en een goed gesprek. Helaas, ze weten mij blijkbaar niet te vinden.
Overigens ben ik geen notoire klager of zeurpiet, althans ik heb niet een dergelijke reputatie binnen de gemeente. Ik ga heel selectief te werk en als ik actie onderneem, onderbouw ik die altijd met argumenten.
Al met al. Een paar zaken die mij erg sceptisch hebben gemaakt t.a.v. lokaal bestuur en raadsleden. Daarbij geteld alle negatieve publicaties over andere raadsleden en bestuurders in mijn omgeving (Limburg) kom ik tot mijn beschouwing over opportunistisch gedrag etc.
Dirk K.
22 februari 2014
Ter aanvulling: Stemmen via de smartphone, internet of zelfs per brief zou helpen om de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen te verhogen. http://www.nu.nl/politiek/3709395/hogere-opkomst-bij-online-stemmen.html