Telkens wanneer ik een jaarverslag onder ogen krijg ben ik benieuwd naar wat er nu weer aangedikt is of juist niet expliciet wordt besproken. Hoe slechter een instelling functioneert, hoe minder dat blijkt uit het jaarverslag. Ik lees ze nooit echt, die jaarverslagen. Want ik weet uit ervaring dat de werkelijkheid er op zijn best genuanceerder uit zal zien. Ik heb zelf heel wat jaarverslagen geschreven. En de werkelijkheid altijd nèt wat mooier voorgesteld dan ze was. Misschien zou per ongeluk toch iemand mijn pennenvrucht gaan lezen. De kans was klein, maar helemaal uitgesloten toch ook weer niet.
In onze democratie vertrouwen we niemand meer op zijn woord. En accepteren we geen foutmarge. Daarom willen we dat alles tot op een cijfer achter de komma wordt verantwoord en de rechtmatigheid en doelmatigheid van iedere uitgegeven eurocent wordt aangetoond. Eigenlijk dwingen we elkaar binnen het systeem tot het hanteren van een ruime interpretatie van de werkelijkheid. Als in een willekeurig jaarverslag zonder opsmuk echt àlles zou staan, dan stond de subsidie van zelfs de best draaiende club of instelling direct onder druk.
Beter dan net doen alsof de werkelijkheid te vangen en te besturen is via jaarverslagen en excel bestanden zouden we stoppen met die zinloze zelfkastijding en werkverschaffing. Een simpele begroting en realisatie in combinatie met ‘het goede gesprek,’ eventueel aangevuld met werkbezoeken lijkt me ruim voldoende. En laten we eerlijk zijn. Het is toch veel leuker om te sparren over je trots en je zorgen, over wat goed en fout gaat, dan plaatjes te moeten zoeken die een mooi verhaal ondersteunen dat eigenlijk niet helemaal klopt?
Jacques Smeets
18 januari 2014
Kijk René. Hier gaat het dus fout.
Je hebt het wel over belastinggeld. Geld, dat door de inwoners van de gemeente verplicht afgedragen moet worden. Wanneer je er niet aan voldoet, volgt gegarandeerd een aanmaning, daarna een boete en vervolgens incasso. En als je de zaak opzettelijk probeert te flessen, word je vervolgd.
Wethouders krijgen het mandaat om namens die samenleving/raadsleden het geld te beheren en op een verantwoorde manier uit te geven. De controle ligt bij de gemeenteraad.
Wanneer iedereen zich nu eens daar diep bewust van wordt en doordrongen raakt van het feit dat men geld uitgeeft dat niet van hunzelf is, maar van de gemeenschap, dan werd niemand meer binnen welk systeem dan ook gedwongen tot ruime interpretatie van de werkelijkheid.
Het gaat altijd fout, wanneer wethouders zich te buiten gaan aan deze interpretatie.
Opvallend dat jij als wethouder hier zegt dat je benieuwd bent naar wat er gelogen is, wanneer jij het jaarverslag leest. Jaarverslagen worden wel degelijk gelezen. Eerlijk gezegd vind ik het van een bepaalde arrogantie en minachting getuigen als jij zegt dat jij de werkelijkheid in een door jou geschreven jaarverslag ook net iets mooier voorstelde en dat de kans klein was dat5 iemand “per ongeluk” jouw pennenvrucht (jaarverslag) zou gaan lezen.
Wat je hier als blogger schrijft, zou je in mijn ogen als wethouder nooit kunnen en mogen doen. Stel je voor dat de leden van de Tweede Kamer met deze instelling de debatten met Ministers en Staatssecretarissen aangaan.
Jacques
de blauwe diender.
Rene
18 januari 2014
Dag Jacques, om misverstanden te voorkomen heb ik het hier niet over het financieel jaarverslag. Dat mooier voordoen dan het is is valsheid in geschrifte. Rechtmatigheid moet worden vastgesteld. Waar ik op doel zijn de geschreven jaarverslagen in full color, plaatjes enz.
Jacques Smeets
18 januari 2014
Dag René,
Dank voor de aanvulling. Zou wel zo duidelijk zijn geweest, wanneer je dat ook zo had beschreven. Uit de quote: “Als in een willekeurig jaarverslag zonder opsmuk echt àlles zou staan, dan stond de subsidie van zelfs de best draaiende club of instelling direct onder druk” gaat het toch wel duidelijk over het bewust weglaten van (geld)cijfers.
En je ziet, ik word niet alleen op het verkeerde been gezet, getuige de reactie van Jan van de Heuvel.
Jan van den Heuvel
18 januari 2014
Het gaat hier om de veronderstelling dat jaarverslagen per definitie meer dan alleen de waarheid bevatten. Of dat nu financieel is of niet. Er is niks mis met brede publieke verantwoording. Is zelfs vanuit het oogpunt van de belastingbetaler zeer gewenst. Maar er is mogelijk iets mis met hoe we elkaar beinvloeden om het ene nog indrukwekkender te maken dan het andere. Back to basic, zou ik zeggen. En dat is iets anders dan wat Rene impliceert. Er op voorhand vanuit gaan dat er weer het een en ander “gelogen” staat, is inderdaad erg aanmatigend en niet getuigen van respect. Misschien zou je ze dan toch eens echt moeten lezen, wat je zegt niet te doen.
wp14WI79
18 januari 2014
Oei, Jan, van mijn mening breng je me niet af. Maar van woordkeus wel. Ik heb mijn blog iets aangepast. Want als ik iets wil blijven dan is het wel respectvol. Bedankt voor je feedback.
Jacques Smeets
18 januari 2014
René, hier kan je tekst aanpassen. Wanneer de jaarverslagen eenmaal zijn gedrukt en verspreid, kan dat niet meer.
Jan van den Heuvel
18 januari 2014
Akkoord Rene, maar wat echt niet sterk is, is het feit dat je in je inleiding aangeeft ze niet echt te lezen en er wel een heel expliciet oordeel op voorhand over hebt. Er ontstaat een beetje de indruk van ‘zoals de whasrd is vertrouwt hij zijn gasten’ maar dat zul en wil je zeker niet suggereren.
Daarbij houd ik nooit van generalisaties, maar wel van back to basic en ben ook tegen zinloos energievretende minutieuze verantwoording.
henk van der Loop
20 januari 2014
Hierbij wil ik de WTH bedanken voor het uitgesproken vertrouwen in de vele bestuurders die op verzoek van het gemeente bestuur jaarlijks een jaarverslag maken, de inhoud tijdens een vaak periodiek overleg bespreken en verantwoording afleggen over ontvangen subsidie gelden.( met accountants rapport )
Dat deze WTH de hem verstrekte jaarverslagen niet leest is zijn zaak maar om er een etiket “toch bij elkaar gelogen ” op te plakken is wel erg makkelijk.
Vele jaren heb ik als bestuurder van organisaties mogen werken aan het “op de kaart zetten van Oss” en met vele WTH,s mogen samenwerken. Nimmer is daarbij de indruk gewekt dat er werd “gejokt”. Nee, op een constructieve wijze werd samen gewerkt.
Jammer dat 25%van dit college er zo over denkt.
Wellicht moeten dan ook de jaarverslagen van de gemeente Oss – volgens deze WTH – met een flinke korrel zout genomen worden.
Henk van der Loop.