Jaarverslagen

Posted on 18 januari 2014

8


Telkens wanneer ik een jaarverslag onder ogen krijg ben ik benieuwd naar wat er nu weer aangedikt is of juist niet expliciet wordt besproken. Hoe slechter een instelling functioneert, hoe minder dat blijkt uit het jaarverslag. Ik lees ze nooit echt, die jaarverslagen. Want ik weet uit ervaring dat de werkelijkheid er op zijn best genuanceerder uit zal zien. Ik heb zelf heel wat jaarverslagen geschreven. En de werkelijkheid altijd nèt wat mooier voorgesteld dan ze was. Misschien zou per ongeluk toch iemand mijn pennenvrucht gaan lezen. De kans was klein, maar helemaal uitgesloten toch ook weer niet.

In onze democratie vertrouwen we niemand meer op zijn woord. En accepteren we geen foutmarge. Daarom willen we dat alles tot op een cijfer achter de komma wordt verantwoord en de rechtmatigheid en doelmatigheid van iedere uitgegeven eurocent wordt aangetoond. Eigenlijk dwingen we elkaar binnen het systeem tot het hanteren van een ruime interpretatie van de werkelijkheid. Als in een willekeurig jaarverslag zonder opsmuk echt àlles zou staan, dan stond de subsidie van zelfs de best draaiende club of instelling direct onder druk.

Beter dan net doen alsof de werkelijkheid te vangen en te besturen is via jaarverslagen en excel bestanden zouden we stoppen met die zinloze zelfkastijding en werkverschaffing. Een simpele begroting en realisatie in combinatie met ‘het goede gesprek,’ eventueel aangevuld met werkbezoeken lijkt me ruim voldoende. En laten we eerlijk zijn. Het is toch veel leuker om te sparren over je trots en je zorgen, over wat goed en fout gaat, dan plaatjes te moeten zoeken die een mooi verhaal ondersteunen dat eigenlijk niet helemaal klopt?

Posted in: Uncategorized