Schoolbestuurders kunnen een loonstijging van 15 procent tegemoet zien. Dat staat in de nieuwe CAO voor bestuurders. Volgens de VO-raad is het salarisverschil tussen een bestuurder en een leraar nog ‘goed verdedigbaar.’ En ligt die 15 % echt iets genuanceerder. Ik denk er het mijne van. Maar zeker is dat iedere euro die geen voelbare bijdrage levert aan het primair proces in principe weggegooid geld is.
De kern van goed onderwijs ontstaat in de relatie tussen leerling en leermeester. Dat was tweeduizend jaar geleden zo en dat is, ondanks allerlei onderwijsvernieuwingen, nog steeds zo. Al het andere, van gebouwen tot lesmaterialen, van ICT-applicaties tot directie en bestuurders zijn daaraan volkomen ondergeschikt. Het probleem met de discussie over de hoogte van salarissen van bestuurders en directieleden is dat het voorbij gaat aan de echte vraag. Hebben we al die overhead eigenlijk wel nodig?
Een school is eigenlijk een heel eenvoudige organisatie. Maar we hebben elkaar wijs gemaakt dat er op scholen heel veel meer moet gebeuren dan lesgeven, leerlingen goed begeleiden en af en toe (heel kort) vergaderen. Hoeveel leidinggevenden met nauwelijks lestaken zijn er voor nodig om dit te organiseren? Zou het zo kunnen zijn dat een toename van mensen die leidinggevende, ontwikkelende of coördinerende taken hebben vooral leidt tot vraag naar meer leidinggevenden, ontwikkelaars en coördinatoren om dat alles in goede banen te leiden?
Als ik in tijden van crisis lees dat onderwijsbestuurders 15% meer gaan verdienen dan schrik ik. Zeker wanneer ik dat persbericht koppel aan de belofte van extra investeringen in het onderwijs die onlangs is gedaan. Komt dat extra geld wel goed terecht vraag ik me dan af. Maar de echte vraag is niet of een bestuurder teveel verdient. De echte vraag is wat zijn toegevoegde waarde is.
Tiny Romme
17 januari 2014
Gerelateerd aan zijn toegevoerde waarde voor het onderwijsproces verdient een schoolbestuurder dus teveel. Als je een kwaliteitsslag in het onderwijs wil maken, dan kun je inderdaad beter het geld in de allereerste plaats besteden aan goed onderwijs besteden. Ik ben het helemaal eens met de strekking van je blog, Rene.
Dirk K.
17 januari 2014
Aanvullende interessante info…
Was vanmorgen op de RADIO (4:02min):
http://www.radio1.nl/item/175110-Michel%20Rog%20(CDA)%20over%20CAO%20voor%20schoolbestuurders.html
“…het kan oplopen tot wel 150.000 €/jaar ”
Marcel Thomassen
17 januari 2014
Vriend Rene,
Als lesgevend directielid kan ik alleen maar blij zijn met je blog.
Zoveel hardwerkende docenten om me heen die echt geen “vorstelijk” salaris meenemen, maar wel de verantwoordelijkheid voor onze kinderen hebben.
Ik hoop dat je blog goed gelezen zal worden 🙂 ………..
mauritsharmsen
17 januari 2014
En wij docenten staan jaren op de nul lijn terwijl het aantal werk exponentieel toeneemt.
Jos Leijten
17 januari 2014
Helaas moet ik constateren dat dit niet alleen in het onderwijs het geval is. Ik zie dit gebeuren in heel het maatschappelijke veld. Nog maar te zwijgen over de zorg…. helaas.
wim slebus
18 januari 2014
Rene, ik ben het helemaal met jou eens. Een loonsverlaging voor directieleden zou in deze tijd beter op zijn plaats zijn!