Wat mogen kinderen nog wel?

Posted on 3 januari 2014

5


“Wat mogen kinderen eigenlijk nog wel?”, verzuchtte een vader op het schoolplein. “Wat voor ons vroeger normaal was, lijkt nu wel crimineel gedrag. Fikkie stoken, hutten bouwen in het openbaar groen, een crossbaan bouwen bij een bouwput, we deden het allemaal. Tegenwoordig kan dat niet meer. Mijn zoon kreeg zelfs straf, omdat hij iets te wild tikkertje speelde op het schoolplein.” 

Het is absoluut waar dat we veel minder ‘jongensgedrag’ accepteren dan pakweg dertig jaar geleden. Een flinke vechtpartij op het schoolplein was vroeger niet heel abnormaal. Jongens moesten nu eenmaal weten wie de sterkste is. Er werd wel ingegrepen. Maar zeker niet te vlug. En lang niet altijd volgde er straf. Vaak was het voorval met een welgemeend sorry en een handdruk tussen beide kemphanen letterlijk vergeven en vergeten. Tegenwoordig volgt er minimaal een schorsing en een verplichte cursus omgaan met agressie.

Er is de laatste tijd veel geschreven over de feminisering van het onderwijs en de maatschappij. En meestal in negatieve zin.  Jongens krijgen inderdaad veel minder ruimte dan vroeger. En dat is te merken in hun welbevinden en (school)prestaties. Toch is het niet alleen maar slecht dat we als maatschappij wat meer zijn gaan proberen schadelijk gedrag te voorkomen of te verbieden. Met oudjaar autowrakken verbranden op een kruispunt midden in het dorp mag best traditie zijn. Het kan natuurlijk niet. Net als ‘comazuipen’ van veertienjarigen in een speciaal voor dat doel ingerichte zuipkeet en het zonder helm rondcrossen op opgevoerde brommertjes. Ooit werd het breed geaccepteerd. Maar nu gelukkig niet meer.

Ik voel wel een beetje mee met de vader op het schoolplein. Kinderen mogen ook steeds minder. En deels zijn we inderdaad doorgeschoten in onze pogingen de jeugd te beteugelen. Niet al het druk gedrag is een opvoedingsprobleem of een medische stoornis. En niet alle kattenkwaad is de opmaat voor een criminele carrière. Een beetje meer vertrouwen in de jeugd mag wat mij betreft best. Ik ben voor het stellen en handhaven van duidelijke grenzen. Maar moeten het er zoveel zijn?

Posted in: Uncategorized