Diploma voor inzamelen oud papier.. Sjongejonge

Posted on 30 december 2013

5


Vanaf 1 januari 2014 mogen vrijwilligers van verenigingen in Maastricht niet zomaar meer oud papier inzamelen om hun clubkas te spekken, aldus de Telegraaf. Ze moeten eerst het diploma ‘veilig papier inzamelen’ halen. Nederland is kampioen risico beperken door papierverstrekking. En we gaan daarin steeds verder.

Altijd is er een aanleiding voor het verscherpen van regels. Een ongeluk is in ons westerse denken tenslotte geen kwestie van pech of pure stommigheid, maar van schuld en verantwoordelijkheid. In Maastricht raakten twee vrijwillige papierophalers gewond. Dat kwam blijkbaar omdat ze niet goed op de hoogte waren gebracht over de veiligheidsvoorschriften. De firma Van Gansewinkel, die de inzamelvoertuigen ter beschikking stelt, kreeg een boete van de Arbeidsinspectie. Dat zal ze leren! En de gemeente eist vanaf nu dus een diploma. Probleem opgelost. Vanaf nu raakt er niemand meer gewond… En mocht dat tegenvallen dan kunnen we de regels altijd nog verder aanscherpen.

Inmiddels is Nederland bijna klaar. Ik kan me geen terrein voorstellen waarop de overheid niet via regels, keurmerken, verplichtte cursussen en verordeningen probeert te voorkomen dat er iets ‘ergs’ gebeurt. Eigenlijk is voor bijna alles een diploma nodig. Behalve voor het krijgen van kinderen. Maar ik verwed er een mooie fles wijn onder dat in het kader van de transitie van de jeugdzorg daarover nog komend jaar een landelijke discussie gevoerd gaat worden.

Posted in: Uncategorized