Bergse kwis

Posted on 29 december 2013

0


Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen in de kerstvakantie. De Bergse kwis. De afgelopen jaren functioneerden Marieke en ik als hulplijn voor verschillende teams. Maar dit jaar (belofte maakt schuld) deden we voor het eerst echt mee. En sloten we ons aan bij een bont gezelschap in de woonkamer van het ouderlijk huis van Willeke, de aanvoerder van ‘ons’ team. We hebben genoten. En wij niet alleen.

Soms is een deur inderdaad de poort tot een andere wereld. Zeker aan de ‘Dorsvlegel’, het hoofdkwartier van team C61. Tot in het kleinste hoekje was de woonkamer gevuld met enthousiaste en luidruchtige mensen, laptops, mobiele telefoons, naslagwerken, drank en lekker eten. Met een team van vijftien mensen bijna vijf uur lang intensief werken aan de meest bijzondere en uitdagende vragen, opdrachten en puzzels. Het is een bijzondere belevenis.

Natuurlijk, alles is tot in de puntjes georganiseerd. Maar dat alleen is niet voldoende om het succes en de populariteit van de kwis te verklaren. Heel even was de Bergse kwis zelfs ‘trending topic’ op twitter.  En ik heb gehoord dat dat toch heel wat zeggen wil. Het feit dat je in teamverband werkt en dat een groot deel van de vragen gaat over ‘waar je vandaan komt’, levert een mooi en verslavend soort saamhorigheidsgevoel op. Bij mij in elk geval wel.

Hoewel van een kwaliteit die me maar moeilijk te evenaren lijkt, is de Bergse kwis zeker niet de enige in zijn soort.  Ook de Hisse, de Ujese, de Vinkelse, de Boekelse, de Lithse en vele andere ‘kwissen’ trekken letterlijk honderden teams en een veelvoud aan deelnemers. En allemaal worden ze gehouden in de donkere dagen rond Kerstmis en het einde van het jaar. Het is met deze kwissen net als met andere tradities. Het is meer dan een spelletje. Het benadrukt dat we samen nog wat hebben. En dat is heel mooi.

Luisterend naar de Top 2000 (nog zo’n verbindende traditie) mailen mij de avond na de kwis verschillende ‘hulplijnen’ of we dankzij of ondanks  de geboden hulp gewonnen hebben. Dat denk ik niet. (Al komt de officiële uitslag pas 18 januari). Maar team C61 heeft plezier gehad en hard gewerkt. We konden niet beter. Ik wil de organisatie bedanken. Het was echt heel goed.

Posted in: Uncategorized