Verwarring door geen ondertiteling…

Posted on 27 december 2013

0


Afgelopen woensdag werd de film ‘De bende van Oss’ uitgezonden op Nederland 3. In Oss zijn we trots op ons industriële verleden. En op de manier waarop we samen steeds tegenslagen het hoofd hebben weten te bieden. Het is mooi dat een film, gebaseerd op de Osse geschiedenis, succes heeft. Zelfs als blijkt dat veel Nederlanders de film zonder ondertiteling niet kunnen volgen.

Een van de thema’s in de film is de moeizame relatie van de arme katholieke Osse bevolking met de machthebbers die meest afkomstig waren uit het westen van ons land. Dat burgemeesters in Brabant niet automatisch afkomstig hoeven te zijn uit Holland of Utrecht is pas een recente uitvinding. Net als de afschaffing van het automatisme dat bij hoog water hier het land onder water wordt gezet, zodat men in het westen droge voeten houdt.

Ooit als ‘generaliteitsland’ aan de republiek toegevoegd, en tot ver in de twintigste eeuw eigenlijk ook als zodanig behandeld, is Brabant inmiddels uitgegroeid tot een motor van de Nederlandse economie. Dat is een prestatie van formaat. Op de film ‘De bende van Oss’ is historisch gezien wel wat af te dingen. Maar het geeft een beeld van waar we vandaan komen. In het licht van die geschiedenis is het op meerdere manieren mooi en tekenend dat er blijkbaar ondertiteling noodzakelijk is om een Nederlandstalige film te volgen. Mooi.

Posted in: Uncategorized