Anti-Islamsticker van de politicus van het jaar

Posted on 19 december 2013

9


Geert Wilders heeft een anti-islamsticker bedacht. Briljant! Gratis te bestellen bovendien. En leuk voor op de deur van je kantoor. Op de sticker staat dat de Islam een leugen is. Mohammed is een boef en de Koran is vergif. Om aandacht te blijven krijgen moet je steeds harder schreeuwen. Dat begrijp ik best. Bovendien kun je er politicus van het jaar mee worden. 

Dat een volksvertegenwoordiger op zo’n platte en botte manier een grote groep Nederlanders wegzet, wekt helaas al geen verbazing meer. Dat kunstje kennen we. Dat zo’n sticker geïntroduceerd kan worden zonder massaal verontwaardiging op te roepen is al verontrustender. Maar dat iemand die het beledigen van minderheden tot kunst heeft verheven voor de tweede keer politicus van het jaar kan worden is echt geen reclame voor de beroepsgroep zullen we maar zeggen.

Zonder een goede vorm komt inhoud niet voor het voetlicht. Dat is duidelijk. Je kunt nog zo vreselijk gelijk hebben, maar als niemand naar je boodschap wil luisteren ben je als politicus snel klaar. Het is dus nuttig van je te laten horen en de aandacht op je te vestigen. Zo creëer je een podium waarop je je standpunten voor een breed publiek uit kunt leggen. Geert Wilders is een meester in het bouwen van zo’n podium. In principe doet hij dat goed.

Iedere verkoper en reclameman kan je vertellen dat niets zoveel aandacht genereert als inspelen op angst en (verondersteld) eigenbelang. Dat die wetenschap ook binnen de politiek aanwezig is bewijzen populistische partijen al sinds de democratie bestaat. Stromingen als die van Wilders hebben altijd bestaan. En ze zullen altijd blijven bestaan. Maar ze kunnen pas echt groot worden wanneer andere politieke partijen geen geloofwaardig verhaal meer voor het voetlicht weten te brengen.

Ik weet niet wat ik erger vind. Dat Wilders met zijn zure en racistische praatjes veel aandacht trekt? Dat andere politieke partijen (ook het CDA) er niet in lijken te slagen een begrijpelijk en geloofwaardig verhaal te vertellen? Of dat ook ik met het schrijven van deze blog die malle Wilders meer aandacht geef dan hij inhoudelijk verdient. Het is eigenlijk alledrie best erg.

Posted in: Uncategorized