Geert Wilders heeft een anti-islamsticker bedacht. Briljant! Gratis te bestellen bovendien. En leuk voor op de deur van je kantoor. Op de sticker staat dat de Islam een leugen is. Mohammed is een boef en de Koran is vergif. Om aandacht te blijven krijgen moet je steeds harder schreeuwen. Dat begrijp ik best. Bovendien kun je er politicus van het jaar mee worden.
Dat een volksvertegenwoordiger op zo’n platte en botte manier een grote groep Nederlanders wegzet, wekt helaas al geen verbazing meer. Dat kunstje kennen we. Dat zo’n sticker geïntroduceerd kan worden zonder massaal verontwaardiging op te roepen is al verontrustender. Maar dat iemand die het beledigen van minderheden tot kunst heeft verheven voor de tweede keer politicus van het jaar kan worden is echt geen reclame voor de beroepsgroep zullen we maar zeggen.
Zonder een goede vorm komt inhoud niet voor het voetlicht. Dat is duidelijk. Je kunt nog zo vreselijk gelijk hebben, maar als niemand naar je boodschap wil luisteren ben je als politicus snel klaar. Het is dus nuttig van je te laten horen en de aandacht op je te vestigen. Zo creëer je een podium waarop je je standpunten voor een breed publiek uit kunt leggen. Geert Wilders is een meester in het bouwen van zo’n podium. In principe doet hij dat goed.
Iedere verkoper en reclameman kan je vertellen dat niets zoveel aandacht genereert als inspelen op angst en (verondersteld) eigenbelang. Dat die wetenschap ook binnen de politiek aanwezig is bewijzen populistische partijen al sinds de democratie bestaat. Stromingen als die van Wilders hebben altijd bestaan. En ze zullen altijd blijven bestaan. Maar ze kunnen pas echt groot worden wanneer andere politieke partijen geen geloofwaardig verhaal meer voor het voetlicht weten te brengen.
Ik weet niet wat ik erger vind. Dat Wilders met zijn zure en racistische praatjes veel aandacht trekt? Dat andere politieke partijen (ook het CDA) er niet in lijken te slagen een begrijpelijk en geloofwaardig verhaal te vertellen? Of dat ook ik met het schrijven van deze blog die malle Wilders meer aandacht geef dan hij inhoudelijk verdient. Het is eigenlijk alledrie best erg.
Jan van den Heuvel
20 december 2013
Zo ontzettend eens met deze inhoud en zo’n (h)erkenning van de laatste alinea.
Irma Roolvink
20 december 2013
Zelf ben ik beslist geen aanhanger van Wilders, integendeel. Toch wil ik graag een 4e punt eraan toevoegen. In de peiling van Maurice de Hond op 10 november jl. staat de PVV op 31 zetels, dat betekent dat deze partij de grootste partij van Nederland is. Heel veel Nederlanders hebben vertrouwen in de standpunten van Wilders. Dat komt omdat er heel veel onderhuidse onvrede is. Ga maar eens echt naar de mensen luisteren en hoor hoe mensen de huidige omstandigheden ervaren. Dan hoort de politiek ook zaken die ze liever niet wil horen, maar die wel degelijk in de hoofden van mensen rondspoken. Die te maken hebben met de dagelijkse belevingssfeer. Terecht of onterecht.
Het zou niet goed zijn voor ons land als de PVV inderdaad als grote winnaars uit de verkiezingsstrijd zou komen. Daar komen de aanhangers gauw genoeg achter. Maar Wilders is wel de enige die durft te benoemen wat er onder heel veel Nederlanders leeft. Pas als andere partijen hier ook naar willen luisteren en de mensen het gevoel geven dat ze gehoord worden, dan pas kan het tij gekeerd worden. SUCCES!!!
Kitty
20 december 2013
Dat er een afzetmarkt voor is, dat is het ergste.
juliaan
20 december 2013
Hij heeft het niet over een groep Nederlanders, maar over de islam. De landen waar kerk en staat niet gescheiden zijn, namelijk de islamitische landen, zijn geen voorbeelden om na te volgen. Wilders drukt een papiertje en doet geen vlieg kwaad.
Dirk K.
20 december 2013
Hoor de laatste weken (door het overlijden van Mandela) veel over apartheid en dat ze redelijk zal zijn verdwenen. Vol verbazing heb ik op de TV dus ook de uitleg van Wilders gezien.
Ik snap niet dat Wilders telkens zo de mensen (of hun ideologie) mag aanvallen en wegzetten. En de media speelt er gretig op in, nieuws is nieuws. Zeker meningsvrijheid is een groot goed, maar ik vind dat dit zo niet kan.
Als het slecht gaat is “het altijd al zo geweest”, dat groepen mensen worden aangewezen die daar schuld aan zullen zijn. Dan zijn het de Polen die het moesten ontgelden. Nu ‘weer’ de moslims, die het allemaal verkeerd zullen gaan zien. De geschiedenis lijkt zich te herhalen (Joden, honderdduizend gehandicapten en vele zigeuners, homoseksuelen en andere inferieur geachte mensen…).
Wat ik dan eigenlijk nu wel mis zijn, bankiers en tussenpersonen, die uit eigen winstoogmerk deze huidige financiële misère hebben veroorzaakt. Zij worden gered en boeren maar gewoon door !!!
En meneer Wilders gaat gratis opruiende stikkers verdelen. En veel domme schaapjes huppelen er maar weer achteraan. Leer uit het verleden zal ik zeggen.
Jørgi van Meer
21 december 2013
Geert Wilders weet met een simpele sticker weer de aandacht te trekken van voor- en tegenstanders. Helaas krijgt die man veel te veel podium. Maar ook ik maak me zorgen over het feit dat zoveel mensen zich achter hem scharen.
Peter Lammers, Oss
23 december 2013
De laatste alinea uit het verhaal van René Peters is mij uit het hart gegrepen. Geert weet weer de aandacht op zich te vestigen en dat komt doordat andere partijen inclusief het mij vertrouwde CDA en de PVDA en SP waarmee ik mij verbonden voel geen duidelijk verhaal hebben voor de mensen met angst voor het onbekende. Ook de bisschoppen van Nederland zouden eens in gesprek moeten gaan met de aanhangers van de PVV en met de moslimleiders van Nederland.
Nadia Jellouli-Guachati
26 december 2013
Het tij kan gekeerd worden als men ophoudt met ideologische en utopische politiek te bedrijven en de politiek weer echt, maar dan ook echt over mensen gaat en er voor hun is. Dus politici beter luisteren, kijken, niet vluchten in allerlei bijzaken en inhoudelijk deskundig zijn op de terreinen waar over gesproken wordt voor een echt vertrouwen. Ook als dat tegen de stroom ingaan betekent. En daarnaast blijven werken aan en strijden voor het welzijn van mensen en dieren zowel lokaal, nationaal als internationaal opdat we in een globaliserende samenleving in vrede kunnen leven. Ieder (politici, burgers, ondernemingen (ook financiële) etc) dient de eigen verantwoordelijkheid te dragen. less