Een burger is ook maar een mens

Posted on 14 december 2013

1


“De menselijke maat raakt zoek”, zegt scheidend Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het Brabants Dagblad van 14 december. “Ik heb de tweede kamer gezegd dat ze eens op hun handen moesten gaan zitten. De reflex om ieder probleem te bestrijden met een nieuwe portie regelgeving, maakt het leven voor de burger steeds ingewikkelder.”

Brenninkmeijer heeft wel een punt. Door onze ijver om alles zo goed mogelijk te regelen, ontstaan er steeds meer regels. Regels die de neiging hebben steeds ingewikkelder en steeds fijnmaziger te worden. Je hebt een flink opleidingsniveau nodig om überhaupt te begrijpen wat er van je verwacht wordt. Nog daargelaten dat je als burger in staat moet zijn vlug juist en goed op die regels te reageren. Anders volgen er (vanuit den Haag voorgeschreven) sancties.

In tijden waarin grote groepen mensen steeds meer afhankelijk worden van de overheid, wordt de overheid steeds anoniemer. Veel dienstverlening vindt alleen nog maar per computer plaats. Vaak is dat goed. Administratieve handelingen worden vlugger, efficiënter en overzichtelijker afgehandeld. En mensen vinden dat prettig. Maar we moeten erg oppassen dat we niet doorslaan. De overheid is tenslotte geen computer. En de burger geen burgerservicenummer.

Voor een goede relatie tussen burger en (lokale) overheid zijn persoonlijk contact en aandacht een absolute voorwaarde. Burgers die de overheid nodig hebben nodigen we dan ook uit voor een (keukentafel)gesprek. Tijdens dat gesprek proberen we in een keer alle administratieve stappen te zetten. Zo voorkomen we dat mensen van het kastje naar de muur gestuurd worden. Het is voor burgers een grote stap om hulp te vragen bij de overheid. Het minste wat je kunt verwachten is dat een overheid begrijpt dat je geen nummer bent en probeert dingen niet onnodig moeilijk te maken. We doen dat steeds beter. Maar nog niet goed genoeg.

In Nederland proberen we alles te regelen en voor ieder probleem een oplossing te bedenken. Daarvoor gebruiken we steeds meer en steeds ingewikkelder regels. Het is voor de gemiddelde burger niet gemakkelijk met al die regels en regelingen op de juiste manier om te gaan. Brenninkmeijer waarschuwt dat mensen door regels van een anonieme overheid in de knel kunnen komen. Dat mag niet gebeuren. Daarvoor is aandacht en echte interesse nodig. Brenninkmeijer’s oproep is terecht. De burger is tenslotte ook maar een mens.

Posted in: Uncategorized