‘Heilige-rest-kerk’

Posted on 30 november 2013

1


Volgende week gaan de Nederlandse bisschoppen op bezoek bij de Paus in Rome. Ze gaan daar uitleggen hoe het gaat met de Katholieke kerk in Nederland. “De Katholieke kerk in Nederland wordt kleiner,” aldus Kardinaal Eijk op NOS.nl. “Maar gelukkig stijgt de kwaliteit van de overgebleven gelovigen.”

Ik heb het interview met Eijk een paar keer bekeken. Niet bepaald omdat hij me zo inspireert. Maar uit stijgende verbazing over zijn kijk op de werkelijkheid. Eijk maakt in het interview onderscheid tussen mensen die zich Katholiek noemen en mensen die in zijn ogen Katholiek zijn. Dat die eerste categorie in grote getale de kerk verlaat vindt hij jammer. “Want het liefst hadden we iedereen overtuigd.” “Maar we moeten het hebben van de mensen die hun geloof serieus nemen. Want zij moeten de kerk dragen in de toekomst”.

Er is volgens Eijk de afgelopen vijftig jaar (na het tweede Vaticaans concilie) veel verkeerd gegaan in Nederland. Er is vooral niet genoeg aandacht besteed aan ‘geloofsuitleg’. “Want hoe kun je nu van mensen verwachten dat ze Christus volgen als ze hem niet kennen.” Dat is tenminste heldere taal. Aan mensen die zich Katholiek noemen, maar dat in de ogen van de Kardinaal niet zijn, is gewoon nooit helder uitgelegd hoe je goed Katholiek moet geloven.

Gelukkig heeft Eijk een oplossing voor dit lastige probleem. “Er zijn nieuwe catechese cursussen in de maak. Het geloof wordt daar systematisch in uitgelegd. Daar zouden mensen zoveel mogelijk gebruik van moeten maken.” Niks samen tasten in het duister en zoeken naar God. Gewoon leren wat in dat boekje staat.

De boodschap van Eijk aan de Paus is mij na dit interview wel helder. “Het is jammer dat zoveel mensen de kerk de rug toe keren. Maar dit is overkomelijk zolang de overgeblevenen maar keurig in het bisschoppelijk gareel lopen. En daar wordt hard aan gewerkt. De kerk zoals we die in Nederland hebben gekend breken we af. En op de ruïnes daarvan bouwen een ‘heilige-rest-kerk’. Ik hoop dat U daar tevreden mee bent.” Nou ik hoop het niet!

Posted in: Uncategorized