Een donker gekleurde (Een neger).

Posted on 27 november 2013

4


“Mike, heb nog even gekeken. Is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.” Via via kreeg het nichtje van een sollicitant per ongeluk dit mailtje onder ogen. Haar neef werd afgewezen. En als we af gaan op dit mailtje op dubieuze gronden.

media_xl_1968730

Na het zien van het mailtje bedacht het nichtje zich niet lang. Het moest direct openbaar worden gemaakt om het overduidelijk aanwezige racisme aan de kaak te stellen. En terecht. Dit soort mails kunnen niet. En afwijzingen vanwege afkomst in plaats van cv komen vaker voor. Een sollicitant met exact dezelfde brief en een exact gelijk cv heeft een factor tien meer kans om op gesprek te worden uitgenodigd wanneer hij de Vries heet in plaats van el Jabouri. En dat kan natuurlijk niet.

Direct nadat de mail via facebook verder de wereld ingestuurd werd, stroomden de reacties binnen. “Hufters oprotten” was wel de meest vleiende reactie. Maar binnen niet al te lange tijd werden er ook doodsbedreigingen richting de schrijver van de mail geuit. En omdat hij met naam en toenaam onder aan het bericht stond, had de afzender nog reden om bang te zijn ook.

Racisme bestaat. Vooroordelen op de arbeidsmarkt bestaan ook. En foute mailtjes met hele fouten opmerkingen bestaan zeker. Maar niet iedere verzender van een foute mail is een echte racist. Hoeveel mailtjes en ‘reaguursels’ zijn eigenlijk racistisch of seksistisch zonder dat de afzender door de rechtmatige ontvanger als seksist of racist gezien wordt? Hoeveel leerlingen hebben spotprenten van hun leraar gemaakt (en onder elkaar uitgewisseld) waarvan het maar goed is dat hun docent die nooit onder ogen heeft gekregen?

Ik vind de reactie van het nichtje dat het ‘screenshot’ online heeft gezet heel genuanceerd. “We willen graag in gesprek met de verzender om te zien of de afwijzing nu kwam vanwege zijn huidskleur of vanwege zijn gebrek aan ervaring met computers”. Chapeau! Naam en toenaam hadden van mij niet gehoeven. Maar het is ook goed om af en toe aan te tonen dat racisme (helaas) nog steeds bestaat. En het is heel goed om het gesprek aan te gaan.

Posted in: Uncategorized