In de onderwijsbegroting staat dat de gemiddelde score van de Cito-eindtoets op de basisschool omhoog moet van 535,5 (in 2012) naar 537 in 2015. Briljant! We verhogen een papieren norm, schrijven die in de begroting en de kwaliteit van het onderwijs neemt ‘meetbaar’ toe. Ik zie plotseling mogelijkheden de wereld te verbeteren door middel van tekstuele aanpassingen in de begroting van, pak hem beet, justitie en ontwikkelingssamenwerking.
De PO-raad, een overkoepelend orgaan voor het primair onderwijs, is het hier op onverklaarbare wijze niet mee eens. Blijkbaar mist de PO-raad de ambitie om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Het zou toch ook voor hen een peulenschil zijn die ambities te onderschrijven? Je komt er fijn mee in de krant. En bovendien zijn het niet zij, maar individuele scholen, leraren, leerlingen en hun ouders die de ambitie waar gaan maken. “Maar”, zeggen ze, “scholen lopen het risico ook financieel te worden afgerekend op een uitgebleven verbetering van hun resultaten. En dat kan toch zeker niet de bedoeling zijn.” Het moet toch niet gekker worden?
Ongeveer zo zal de gedachtegang van de schrijvers van de onderwijsbegroting en hun politiek verantwoordelijken zijn geweest. Men moet in het belang van kinderen ambitieus zijn nietwaar? Maar de PO-raad heeft natuurlijk groot gelijk wanneer ze stelt dat zo’n norm helemaal niet haalbaar is. Als leerlingen deze begrotingsperiode niet op wonderbaarlijke wijze collectief intelligenter worden tenminste. En als docenten niet als bij toverslag stuk voor stuk veel en veel beter zullen gaan presteren. Zeker niet wanneer de randvoorwaarden eerder zullen verslechteren dan verbeteren. Dat laatste staat ook in de onderwijsbegroting.
We weten allemaal dat de uitgesproken ambitie niet kan worden gehaald. Tenzij we met zijn allen flink gaan oefenen op het maken van Cito-toetsen. Of als we de normering aanpassen natuurlijk. Beste minister, de PO-raad heeft gelijk. Haal die op niets gebaseerde ‘ambitie’ uit de begroting. Ambitieus zijn is een ding. Maar dit is belachelijk.
Jan van den Heuvel
29 oktober 2013
Inderdaad onbegrijpelijke redeneringen. We zouden ook aan Cito de inspanningsverplichting kunnen vragen de Cito-eindtoets stapsgewijs iets eenvoudiger te maken en verbeteren daarmee de kwaliteit van het onderwijs. Even grote onzin. Het is toch werkelijk onvoorstelbaar dat de vraag ‘ waartoe’ onderwijs dient, beantwoord wordt in een getal.
René van Eijk
29 oktober 2013
De mens degraderen tot een getal, dat is de citoscore.
Henry Wieldraaijer
30 oktober 2013
Ik stel voor om ministeriële wetten en voorstellen ook te waarderen in een cijfer want ook daarvan moet de kwaliteit fors omhoog. Zullen we op een schaal van 1 tot 10 dit plan waarderen met een 4. Nog best mild, vindt u niet?