‘Women should..’

Posted on 21 oktober 2013

2


Verrek. Het werkt echt zo. Als je ‘women should’ intypt op google verschijnen er de meest verschrikkelijke aanvullingen. Geheel automatisch en gebaseerd op de meest voorkomende zoektermen. “Women should be disciplined. Women shoud bee seen and not heard. Women should stay in the kitchen.” Wanneer je ‘women shouldn’t’ intypt wordt het nog erger. “Women shouldn’t be educated. Women should’nt be allowed to work. Women shouldn’t speak. Women shouldn’t vote.” Probeer het maar.

De volkskrant schreef over een campagne over gendergelijkheid van de VN. Voor die campagne werd dus gebruik gemaakt van google. Iedereen weet wel dat er van gelijkheid tussen man en vrouw in grote delen van de wereld geen sprake is. Maar voor de gein heb ik de ‘google truc’ ook eens toegepast in het Nederlands. En ook in ons taalgebied blijken zoektermen als ‘vrouwen mogen niet werken, en ‘vrouwen mogen niet stemmen,’ erg veel gebruikt te worden. Gelukkig is de werkelijkheid van google nog niet de echte werkelijkheid. Tenminste niet in mijn omgeving. Maar het stemt wel tot nadenken. Gendergelijkheid is ook hier blijkbaar niet zo vanzelfsprekend als ik dacht.

Op het eerste gezicht gaat het in ons land de goede kant op met de emancipatie van vrouwen. Vrouwen doen het gemiddeld steeds beter op school. Beter dan mannen zegt men. Allochtone meisjes studeren steeds vaker door. En het aantal vrouwelijke bestuurders neemt steeds verder toe. Een goede zaak. Niemand in mijn omgeving heeft werkelijk het idee dat mannen meer rechten zouden hebben dan vrouwen. Maar de grap dat vrouwen er zelfs een meer hebben dan mannen (namenlijk het aanrecht) wordt in allerlei variaties nog wel gehoord. Het gaat de goede kant op. Maar het blijft kwetsbaar.

Maar ook buiten Nederland ben ik niet pessimistisch. Na de zoveelste mishandeling en verkrachting van een vrouw in India, is daar een brede discussie ontstaan over de rol van de vrouw in de samenleving. Tot voor kort was dat ondenkbaar. En in Iran is een facebook pagina gestart met weet ik het hoeveel ‘likes’, waarop honderden mannen in vrouwenkleding protesteren tegen onderdrukking van het Iraanse regime. Ze lanceerden hun campagne nadat een Iraans gerechtshof een man die schuldig was aan huiselijk geweld, veroordeelde tot het over straat lopen in vrouwenkleding. ‘Vrouw zijn is geen instrument om iemand de vernederen of te straffen’.  

Dat mannen en vrouwen dezelfde rechten horen te hebben is evident. Dat dat absoluut nog niet overal het geval is ook. Er is nog veel werk te verzetten. Zeker buiten Nederland. Maar ook in ons land blijft aandacht voor gendergelijkheid nodig. Dat heeft google me wel geleerd.

Posted in: Uncategorized