Verwaarloos gerust je kind, een beetje.

Posted on 19 oktober 2013

2


“Ouders willen hun kind tegenwoordig overal voor beschermen. Terwijl je ze een grotere dienst bewijst door ze ook eens hun gang te laten gaan.” Dat schrijft Katie Roiphe in haar boek ‘Lof van het rommelige leven’. In haar eigen land (VS) roept Roiphe naar het schijnt nogal wat weerstand op. Maar volgens mij heeft ze hier een punt.

Elma Drayer schreef een geslaagde recensie van het boek in Trouw. Zij citeert; “We moeten eens stoppen met dat obsessieve streven naar volmaaktheid bij kinderen. Dat doet meer kwaad dan goed.” Voor de meeste mensen is het krijgen van kinderen een bewuste keuze. Ouders krijgen gemiddeld bovendien veel later en veel minder kinderen dan pakweg vijftig jaar geleden. Volgens Roiphe worden kinderen dan soms bijna een project. Een project dat niet mag mislukken. “Maar is al die intensieve bewonderenswaardige toewijding van ouders ook goed voor het kind?”

Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kind. En iedere ouder heeft de reflex het te willen beschermen tegen pijn, teleurstelling en verdriet. Het is een feit dat dingen die in mijn jeugd spannend, leuk en normaal waren nu om veiligheidsredenen door bijna alle ouders verboden worden. Bovendien denken we dat het beste vaak synoniem is met het hoogste. Voor sommige ouders is havo en zeker vmbo voor hun kind gewoon geen optie. Met veel dure (en soms vergeefse) Cito- en  examentrainingen tot gevolg. Nog afgezien van kinderen die teleurgesteld raken in zichzelf. Toen ik nog werkte in het onderwijs stelde ik eens gekscherend vast dat ieder advies lager dan vwo door ouders gewantrouwd wordt.

Maar een kind centraal stellen in een gezin en overal voor beschermen werkt averechts. Teveel pamperen houdt kinderen klein. En alles doen voor en met de kinderen is bovendien dodelijk vermoeiend. En niet alleen voor ouders. Ik hoorde laatst zonder gekheid een kind van een jaar of acht vertellen dat ze thuis na moest kijken of een speelafspraak over twee weken agenda technisch wel mogelijk was. Niet voor niets schijnt burn-out bij kinderen meer en meer voor te komen.

Roiphe pleit voor wat ze ‘de goedaardige verwaarlozing’ noemt. Het kind zou niet het middelpunt moeten zijn van het ouderlijk universum, maar simpelweg een deel ervan. Roiphe heeft volgens mij geen ongelijk. Iets om over na te denken.

 

Posted in: Uncategorized