Eigen gelijk, of enige bescheidenheid?

Posted on 18 oktober 2013

0


Ik heb me laten vertellen dat naast Israeliërs, Russen en dronken Engelsen vooral Nederlandse toeristen internationaal als het meest botte en meest onbeschofte volkje op aarde worden gezien. Of dat waar is weet ik niet. Maar politiek gezien denken ze er in Rusland en Zuid Europa in elk geval precies zo over. Daar pruimen ze onze betweterigheid niet goed. Ook al hebben we vaak gelijk. En daar hebben niet zij, maar wij soms last van.

Nederlanders weten over het algemeen erg goed hoe de wereld in elkaar zit. We zijn goed geïnformeerd en spreken onze talen. Nederland is tenslotte een land van kooplieden. Maar ook een land van dominees. En niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. We spelen graag de rol van gidsland. En dat wordt niet altijd op zijn waarde geschat. “Alsof Liechtenstein of San Marino Koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek op hoge toon uit zouden leggen dat Zwarte Piet wel degelijk racistisch is.”

Binnen de Europese unie heeft Nederland zich in economisch goede tijden altijd hard gemaakt voor begrotingsdiscipline. En terecht. “Die luie knoflook etende uitvreters uit Zuid Europa mogen onder geen beding profiteren van onze arbeid.” “Kost wat kost moet aan de 3% norm worden vastgehouden. Al moet iedere Griekse pensionado uit een vuilnisbak eten, 3% is 3%.” Ja, en dan komt het niet goed over wanneer minister Dijsselbloem twee jaar later in Europa probeert uit te leggen dat je op die manier de Nederlandse economie kapot bezuinigt…

Wie de vinger op de zere plek legt heeft altijd gelijk. En het kan ook best goed zijn om die rol van dominee te kiezen. Maar het kan geen kwaad ons te realiseren dat dat ons niet door iedereen in dank zal worden afgenomen. En dat Nederland niet de navel van het universum is.Ten opzichte van Rusland is Nederland tenslotte een soort van San Marino. En wie naar Ierland en zuid Europa kaatst, kan de bal verwachten. Nederland is een land van kooplieden en van dominees. En wat mij betreft is de een niet belangrijker dan de ander. Maar wel met wat meer bescheidenheid graag. Last is alleen maar lastig wanneer je er verder niets mee bereikt.

Posted in: Uncategorized