Wie betaalt voor kinderen?

Posted on 11 augustus 2013

0


“Ook spermadonoren lopen het risico alimentatie te moeten betalen voor hun kind,” aldus hoogleraar familierecht André Nuytinck in het Brabants Dagblad. Hij reageert op het nieuws dat enkele grote gemeenten jacht maken op vaders van niet-erkende kinderen om hen mee te laten betalen voor het onderhoud van hun kind. Bangmakerij wat mij betreft. Zo’n vaart zal het niet lopen. Maar van vaders mag best gevraagd worden een deel van de (financiële) zorg voor hun kind op zich te nemen.

Rotterdam, Zwolle, Amsterdam en Maastricht willen van bijstandsmoeders weten wie de verwekker van hun kind is, zodat de biologische vader om een financiële bijdrage gevraagd kan worden. Natuurlijk heeft Nuytinck gelijk wanneer hij stelt dat er aan die aanpak nogal wat juridische haken en ogen zitten. Maar het verwekken van een kind brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. En het onderhouden van een kind kan wat mij betreft niet zomaar op de maatschappij worden afgewenteld. Ook niet wanneer de moeder geen werk heeft en de vader het kind niet erkent.

Het feit dat ouders en niet de gemeenschap verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van kinderen is wat mij betreft niet bij iedereen in voldoende mate doorgedrongen. Niet zo lang geleden kreeg ik een brief van een verontwaardigde grootmoeder. Haar gescheiden dochter was met twee kinderen en een bijstandsuitkering terug naar Oss verhuisd. “Dat is verdomme geen vetpot. Een bijstandsuitkering met een klein beetje alimentatie. En nu verlangen jullie nog van haar dat ze gaat werken ook! Dat kindje heeft het al zwaar genoeg. En wie zorgt er voor de kinderen?” De situatie van de dochter zal inderdaad niet gemakkelijk zijn. Maar het feit dat je gescheiden bent maakt de gemeenschap niet financieel verantwoordelijk voor het onderhoud van kinderen.

Natuurlijk kan niet in alle gevallen van de vader gevraagd worden financieel bij te dragen aan het onderhoud van zijn kind. Van spermadonoren bijvoorbeeld. Maar ook in het geval van huiselijk geweld of een ongewenst kind ligt dat erg moeilijk. Of de aanpak van Maastricht, Zwolle, Amsterdam en Rotterdam ook in Oss zou kunnen werken weet ik niet. Maar met het principe ook vaders op hun verantwoordelijkheid aan te spreken ben ik het van harte eens.. Ouderschap brengt verantwoordelijkheden met zich mee. En de financiële zorg voor kinderen ligt echt bij de ouders en pas in laatste instantie bij de gemeenschap. Dat mag best wat meer benadrukt worden.

Posted in: Uncategorized