Dinerbon

Posted on 13 augustus 2013

2


En plotseling rinkelde de telefoon. RTL-nieuws, de NCRV, BNR-nieuwsradio, Omroep Brabant, D-tv, en de Volkskrant. “De gemeente Oss deelt dinerbonnen uit aan mensen die op eigen kracht, via hun eigen netwerk, werk hebben gevonden en niet langer afhankelijk zijn van een uitkering”. Het is natuurlijk komkommertijd. Dat wel. En met een dinerbon heeft het weinig te maken. Maar de ‘Osse aanpak’ werkt. En het is goed dat daar ook landelijk aandacht voor is.

Mensen die leven van een bijstandsuitkering hebben geen luizenleven. Er wordt veel van hen verwacht. En het is ook de normaalste zaak van de wereld dat de dag van een bijstandsgerechtigde in het teken staat van het vinden van werk en het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt. In grote lijnen moeten mensen hun werknemersvaardigheden op peil houden, werken aan houding, motivatie en gedrag als die de kansen op de arbeidsmarkt verkleinen en vooral ook het eigen netwerk mobiliseren om aan werk te komen. Je vindt nu eenmaal sneller een baan als je ergens wordt geïntroduceerd.

Niet zo heel erg lang geleden werd van mensen in de bijstand niet veel meer gevraagd dan aan te tonen af en toe te solliciteren. Dat werkte niet. Het is aantoonbaar zo dat werknemersvaardigheden en zelfs een normaal dag – nachtritme ernstig te lijden hebben onder ‘thuiszitten’. Mensen bleven zo soms onnodig lang afhankelijk van een uitkering. En dat is voor niemand goed. In Oss is het eenvoudig. Als je kunt werken, dan werk je. Ook als je een bijstandsuitkering krijgt. Veel mensen stromen via een gemeentelijke ‘werkstage’ uit naar werk. En ook voor de rest geldt dat in ieder geval werknemersvaardigheden behouden blijven en eventueel verbeterd worden.

Toch is het zo dat sommige mensen door teleurstellingen, psychische of andere problemen, niet meer de motivatie, de moed of de kunde hebben weer aan de slag te gaan. Zij moeten hard werken aan zichzelf om die belemmerende overtuigingen te overwinnen. De gemeente Oss biedt daar intensieve maar erg succesvolle trajecten voor aan. En de deelname aan zo’n traject is niet vrijblijvend of vrijwillig. Er wordt wat van je verwacht als je op zoek moet naar werk.

Maar de beste manier om werk te vinden is toch het aanboren van een eigen netwerk. Hoeveel van ons hebben hun eerste baantje te danken aan een introductie door vrienden, kennissen of familie? Vacatures die nog niet eens in de krant staan, worden vaak door bekenden van bekenden ingevuld. En laten we eerlijk zijn. Vanuit de bijstand solliciteren op een vacature met nog tachtig andere mensen heeft geen grote kans van slagen. Omdat werk zoeken via eigen netwerken, in combinatie met het behouden van werknemersvaardigheden en een goede motivatie en werkhouding wél werkt, willen we daar als gemeente extra aandacht voor vragen. Oss heeft een hoge werkloosheid. Maar een relatief klein deel van de Ossenaren is afhankelijk van de bijstand. De Osse aanpak werkt! En dat willen we vieren en benadrukken met een gratis etentje. Het is goed dat daar landelijk aandacht voor is.

Posted in: Uncategorized