Help ik ben een 55 plusser!

Posted on 8 april 2013

5


“Help ik ben een 55 plusser,!” schrijft Karin de Ruyter in de Standaard.  “Ik ben 55 geworden. En bepaald niet aan het uitbollen. Maar als ik de stroom van foldertjes die op me afkwamen rond mijn verjaardag zie, kan ik direct met pensioen.” “Uitnodigingen om lid te worden van de ouderenbeweging, deel te nemen aan ‘aangepaste sportactiviteiten voor 55 plussers’, of ‘golden days’ korting op reizen voor senioren, het zal wel goed bedoeld zijn, maar ik ervaar het als beledigend’.

Commerciele partijen zien 55 plussers als een rijke groep mensen met voldoende tijd en energie om dat geld te besteden aan vakantie, welness, cultuur en luxe artikelen. Met meer dan 100.000 bezoekers is de Nederlandse 50PlusBeurs het grootste evenement voor ‘actieve senioren’ ter wereld. Inderdaad hebben ze  het als groep in Nederland gewoon goed. Natuurlijk zijn er op die regel heel wat uitzonderingen. En sommige politici zien 50 plussers dan ook vooral als een kwetsbare groep mensen op wie de kosten van de crisis onevenredig worden afgewenteld.

Beide beelden lijken tegenstrijdig met elkaar. En beide beelden worden aangedikt vanwege een commercieel of een politiek belang. Een ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze brengen een bevolkingsgroep terug tot hun rol van consument. En dat vind ik verkeerd. 55 plussers  zijn juist de grootste producent van onze samenleving. Zij vertegenwoordigen een enorm maatschappelijk kapitaal. Het wordt tijd dat eens te benadrukken.

Zou het geen tijd worden om hardop uit te spreken dat we als maatschappij de groeiende groep 55 plussers kei en keihard nodig hebben? Als werknemer met ervaring natuurlijk. Maar vooral ook als cement van de samenleving. Als vrijwilliger, als mantelzorger of als oppas-oma? Wanneer we kijken naar de feiten dan zien we dat vrijwilligerswerk voor een groot deel gedaan wordt door deze groep.  Dan zien we dat voor veel jongvolwassenen het leven bijna niet meer in te richten is zonder de hulp van hun ouders. En dan zien we dat senioren meer dan waar dan ook in de westerse wereld bereid zijn zich voor een ander in te zetten.

Wanneer we 55 plussers slechts aanspreken in hun rol als consument dan doen we ze tekort. Wanneer we net doen of ze als groep zielig en kwetsbaar zijn dan doen we ze zelfs heel zwaar tekort. De waarheid is dat de samenleving zonder hen krakend tot stilstand zou komen. En dat mag best eens gezegd worden.

Posted in: Uncategorized