Gewapende leraren

Posted on 11 maart 2013

2


Afgelopen vrijdag werd in de Amerikaanse staat South Dakota een wet bekrachtigd waardoor het vanaf 1 juli 2013 voor leraren en ander schoolpersoneel mogelijk wordt om vuurwapens te dragen. Het is de bedoeling dat scholen daar veiliger van worden. Een gewapende leerling met verkeerde bedoelingen kan zo direct worden uitgeschakeld. De gemiddelde Nederlander zal wel een fout in deze redenering vermoeden. Toch denken we in Nederland in minder extreme mate vaak op een zelfde manier.

Naar aanleiding van de rellen in Haren concludeert de commissie-Cohen dat er grote fouten zijn gemaakt door politie en overheid. De Tilburgse hoogleraar Gabriël van den Brink die deel uitmaakte van het onderzoeksteam: “Niet de feestgangers die op 21 september het Groningse villadorp Haren overspoelden, gedroegen zich abnormaal, maar de gezagsdragers. Jongeren deden aanvankelijk wat je van ze mag verwachten. Ze kwamen voor een bijzondere belevenis. Niet voor rellen. Maar de overheid speelde daar niet goed op in. Het waren jongeren die een feestje wilden. Maar de overheid pakte het feest aan alsof het een ramp was”. Binnen het onderwijs weten we het al lang. Wanneer je mensen als crimineel behandelt gaan ze zich juist als een boef gedragen.

Hoewel het voor je gevoel misschien wel zo is, werkt het continu aanscherpen van veiligheidsregels, afschrikking en een steeds strengere aanpak niet om de wereld beter en veiliger te maken. Misschien werkt het zelfs wel andersom. Midden jaren tachtig stelde Chelsea voorzitter Ken Bates serieus voor om de hekken rondom het voetbalveld onder hoogspanning te zetten om te voorkomen dat hooligans het veld betraden. Ruim vijfenwintig jaar later staan er in Engeland helemaal geen hekken meer rond het veld. En bestaat het hooliganisme in de stadions niet meer. De criminaliteit in New York is onder burgemeester Rudolph Giuliani drastisch teruggebracht. Niet door een kwart van de jonge zwarte New Yorkers op te sluiten zoals de gewoonte was. Maar door de openbare ruimte mooier, schoner en beter te maken, zodat het weer prettig werd om buiten te komen. Zo werd de straat weer van iedereen en nam de sociale controle toe.

Gabriël van den Brink heeft in mijn ogen zeker geen soft verhaal. Natuurlijk moeten daders van geweld en criminelen stevig worden aangepakt. Maar aan de andere kant moeten mensen met goede bedoelingen wel de ruimte krijgen. Een overheid die alleen maar denkt in termen van openbare orde, afschrikking en justitie maakt de wereld niet veiliger. Zij lokt ook agressie uit.

Posted in: Uncategorized