Toeschouwers?

Posted on 8 maart 2013

0


Als er zich een probleem voordoet, ben je deel van het probleem of deel van de oplossing. Je kunt niet niet kiezen! De echte rol van buitenstaander of toeschouwer bestaat eigenlijk niet. Binnen een sportteam is het duidelijk. Wie niet meewerkt aan het behalen van de winst, werkt mee aan het verlies. Maar zo is het eigenlijk met alles. 

Hij was een lokale beroemdheid, die zwarte verhalenverteller op z’n vaste stekkie in de droogstaande fontein in New Yorks Washington Square. Maar die dag werden z’n fantastische vertellingen ruw onderbroken door een dronken voorbijganger die met hem op de vuist wilde. De toeschouwers bleven geamuseerd toekijken naar wat zich daar beneden afspeelde. Toen de eerste klappen vielen kwamen er twee agenten aanlopen. Nu werd het pas echt spannend. Zouden de agenten zich in het gevecht mengen? Het publiek hield de adem in. Totdat een van de agenten het verwachtingspatroon doorbrak. Hij bemoeide zich niet met de vechtersbazen maar wende zich tot de omstanders en riep: “You are all part of the show!” “Doorlopen!” Nog voor dat het publiek verdwenen was stopte de vechtpartij zonder dat de agenten zich daarmee hoefden te bemoeien.*

Ik moest aan deze anekdote denken toen ik de beelden zag van het opstootje in de spelerstunnel van Feyenoord na afloop van de wedstrijd tegen PSV. De KNVB besloot PSV’er Lens, de aanstichter van het incident, te schorsen. Terecht lijkt me. Maar naar de rol van de zogenaamde buitenstaander is niet gekeken. En dan heb ik het niet over Verhoek die Lens letterlijk naar de keel vloog. Ik heb het over de televisiecamera, de commentator, de schrijvende pers en over onszelf. Zou het zo kunnen zijn dat wij allemaal, juist door zo ademloos naar het spektakel te blijven kijken, het probleem van agressie op en om het veld eigenlijk in stand houden? De moeite waard daar eens over na te denken.

* De anekdote heb ik gehaald uit het boek Einstein en de kunst van het zeilen van Anne de Graaf en Klaas Kunst.

Posted in: Uncategorized