Armstrong deed in het groot wat velen in het klein doen

Posted on 18 januari 2013

4


In een interview met Oprah Winfrey bekende Lance Armstrong wat we allemaal eigenlijk al wel wisten. Ook hij gebruikte structureel doping. Verrassend is dat niet. Dat hij daar jarenlang over loog ook niet. Armstrong deed in het groot wat velen in het klein doen. Mensen maken nu eenmaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Ook als dat eigenlijk niet helemaal eerlijk is. 

Armstrong deed in het groot wat mensen soms doen. Hij omzeilde de regels omdat dat kon. Samengevat zou zijn redenering de volgende kunnen zijn geweest. “Epo werkt, ik ga er harder door fietsen. Niemand komt er achter als ik het gebruik. Iedereen om mij heen gebruikt het. En Epo is niet gevaarlijk voor mijn gezondheid. Eigenlijk loop ik geen enkel risico.” Achteraf zegt Armstrong spijt te hebben. Maar ik durf er geld op in te zetten dat hij zich gedurende zijn carriere niet schuldig heeft gevoeld. Hij deed wat vrijwel iedere topwielrenner in zijn situatie zou doen. (En ook heeft gedaan.)

Armstrongs redenering werkt ook bij niet topsporters. Op een feestje legde een oud-collega  me haarfijn uit op welke manier hij bepaalde belastingregels zo kon omzeilen dat geen haan er naar kraaide. Hij verklaarde dat hij wel gek zou zijn wanneer hij geen gebruik zou maken van de mogelijkheden die er gewoon zijn. Hij deed dat niet uit slechtheid. Hij deed het omdat het kon.

Volgens Armstrong was het gebruik van doping relatief simpel in zijn dagen als wielrenner. “Het was slechts een kwestie van goede planning. Dat veranderde met de komst van out-of-competition-controles en het bloedpaspoort. Die maatregelen werken echt.” De Texaan ontkent dan ook expliciet het gebruik van doping na zijn comeback in 2009: “De laatste keer dat ik prestatiebevorderende middelen heb gebruikt was in 2005. Na mijn terugkomst niet meer. Absoluut niet! Niet in 2009 en niet in 2010.”

Zolang de mogelijkheid bestaat om de regels in je eigen voordeel te omzeilen zullen er mensen zijn die dat doen. En wanneer het eenvoudig is ze te omzeilen zullen veel mensen dat doen. In mijn denken maakt dat mensen niet persé slecht. Of het nu om doping of om gesjoemel met belastingaangifte, verzekeringen, pgb-verantwoordingen, onkostenvergoedingen of declaraties gaat. Als we echt willen dat mensen zich aan de regels houden moeten we fraude heel erg moeilijk maken.

Posted in: Uncategorized