Stenengooiende jeugd op Youtube?

Posted on 4 november 2012

1


Een Osse wijkagent zwengelde op Twitter een discussie aan over het al dan niet via Youtube openbaar maken van beelden van jongeren die stenen naar huizen gooien. Het Brabants Dagblad nam de discussie over en blijkbaar vindt ‘iedereen’ het openbaar maken van die beelden een goed idee. 

Ik ken de situatie rondom de stenengooiende jongeren uit het twitterbericht niet. Of de beelden openbaar gemaakt mogen worden, schijnt een beslissing te zijn van het Openbaar Ministerie. En het OM zal in haar afwegingen alle achtergronden meewegen. Sowieso moeten stenengooiende jongeren gepakt en gestraft worden. En als dat niet met regulier recherchewerk kan, moet dat desnoods (net als in Haren) met videobeelden. Maar zo gemakkelijk als veel ‘reageerders’ erover denken is het volgens mij niet.  Het is een goede zaak dat het OM alles goed op een rijtje zet voordat videobeelden van mensen op internet gezet mogen worden. En sowieso moeten daders eerst de kans krijgen zich te melden.

Ene Dennis schrijft: “Ik zeg online zetten; moeten ze maar met hun poten van andermans spullen afblijven”. Het klinkt zo logisch en deels is het dat ook. Wie een fout maakt, moet boeten en wie grote fouten maakt, moet zwaar boeten. Maar zodra de straf is ondergaan, moet er weer een goede terugkeer in de maatschappij mogelijk zijn. Beelden die op internet rondzwerven verdwijnen echter nooit meer. En ik stel me zo voor dat het vinden van een baan een stuk moeilijker wordt, wanneer je stenengooiend op de televisie bent verschenen.

Ik ben niet per definitie tegen het openbaar maken van videobeelden. In een aantal gevallen zal dat de beste of zelfs enige manier zijn daders op te sporen en te straffen. Maar zo simpel als soms wordt voorgesteld is het niet. Ik heb nooit met stenen naar huizen gegooid of vergelijkbare streken uitgehaald. Toch zijn er situaties uit mijn jongere jaren waarvan ik blij ben dat ze niet op Youtube staan. En zo zal het wel bij de meeste mensen zijn. Het openbaar maken van camerabeelden is een zwaar middel. Het is goed dat het OM daar zonder emotie eerst grondig naar kijkt.

Posted in: Uncategorized