#projectXharen

Posted on 22 september 2012

2


Het begon met een uitnodiging voor een Sweet-Sixteenfeestje van een meisje op Facebook. Ze vergat even aan te geven dat het om een privé-feestje ging. Een kleine vergissing met grote gevolgen. Meer dan 30.000 mensen meldden zich aan. Vele duizenden jongeren zijn op het “feest” afgekomen, dat vervolgens volledig uit de hand liep. Hoe valt dit te begrijpen? En wat is de rol van de media?

Anders dan je lezend in de krant misschien zou denken, bestond de grootste groep jongeren niet uit verwende pubers en hooligans die er op uit waren om de boel te slopen. De meeste mensen die naar Haren trokken, waren op zoek naar iets bijzonders, naar sensatie. Of in de woorden van een jong meisje op RTV-Noord: “Het is historisch wat ik hier meemaak. Hier moet je gewoon bij zijn”.

Na het begin van de rellen twitterde de burgemeester dat het in Haren niet gezellig was en dat je beter niet naar het “feestje” kon komen. Denkfout, mijnheer de burgemeester. Wie nog naar Haren ging, zocht geen feestje maar sensatie. Vervolgens trok er nog een grote stroom jongeren uit Groningen te voet of met de fiets naar de rellen. Door de overvloedig aanwezige televisiecamera’s en pers was het ver van tevoren duidelijk: vrijdagavond staat er in Haren iets bijzonders te gebeuren. En door de vele verwijzingen naar de film “projectX”, was wel duidelijk wat er ging gebeuren.

Het verhaal gaat dat ergens in Amerika twee mannen midden in het stadscentrum elkaar de hersens in sloegen, terwijl honderden mensen stonden toe te kijken. Toen eindelijk de politie arriveerde, verwachtte men nog meer sensatie bij de arrestatie van de twee kemphanen. Dat gebeurde niet. De agenten stuurden de omstanders weg door mede te delen dat de show voorbij was en dat er geen reden was te blijven staan. Verbaasd stopten ook de vechtersbazen.

Natuurlijk zijn de rellen in Haren begonnen door een stelletje raddraaiers die niet deugen. Maar door de hype uit te vergroten speelt de pers het spiegelbeeld van de Amerikaanse politieagent. “Dat wordt knokken, komt dat zien, komt dat allen zien.” In die zin is projectXharen goed geslaagd.

Posted in: Uncategorized