Er komen andere tijden

Posted on 28 april 2012

0


In 1964 schreef Bob Dylan zijn misschien wel bekendste lied: “The times they are a changin’. ” Om meerdere redenen wat mij betreft een klassieker. En uiterst actueel bovendien.

Nu bekend is dat het eerste kabinet Rutte is gevallen en zeven weken onderhandelen in het Catshuis niet tot resultaat hebben geleid, blijkt het binnen de kortste keren mogelijk met een brede coalitie in ieder geval een begroting samen te stellen. Onder druk wordt alles vloeibaar zeggen ze. Maar wie hield dit, nog maar een week geleden, voor mogelijk?

Als ik om me heen kijk lopen we wat mij betreft tegen grenzen aan die veranderingen niet alleen noodzakelijk, maar ook onontkoombaar maken. Misschien veranderen sommige dingen wel omdat het “in de lucht hangt”, alsof de wal uiteindelijk het schip zal keren.

We kunnen niet steeds meer uit blijven geven dan we verdienen. We kunnen grondstoffen en energie niet verspillen en het milieu vervuilen zonder dat dat effecten zal hebben. We kunnen hufterigheid, populisme en provocatiepolitiek  niet blijven accepteren en tegelijkertijd een leefbare samenleving behouden. En we kunnen  een cultuur waarin graaien (aan de ene kant) en profiteren van voorzieningen omdat het kan (aan de andere kant)  de normaalste zaak van de wereld is, niet blijven koesteren. Het moet anders. Niet extreem linksom, niet extreem rechtsom, maar met boerenverstand en wat mij betreft genuanceerd en door het midden.

Amarantis, Vestia, Philadelphia, inHolland, Windesheim, etc. Het mismanagement is herkend en erkend, wordt met naam en toenaam benoemd en is inmiddels aangepakt. De rol van Geert Wilders, die met zijn hufterigheid de politiek jarenlang gegijzeld hield, lijkt, in ieder geval voor de korte termijn, uitgespeeld. Graaien en profiteren (twee zijden van dezelfde medaille) worden steeds minder maatschappelijk geaccepteerd en worden aangepakt.

“Admit that the waters around you have grown” zingt Bob Dylan. “And accept it that soon you’ll be drenched to the bone”. De wal is volgens mij het schip aan het keren. Er komen andere tijden!

Posted in: Uncategorized