Slavenarbeid

Posted on 29 maart 2012

5


Tijdens de conferentie over jeugdwerkloosheid raakte ik aan de praat met een leidinggevende uit de vleesverwerkende industrie. Het bleek voor haar bijna niet mogelijk Nederlandse jongeren te vinden die in haar sector wilden werken. “Voor werken in de landbouw of de vleesverwerkende industrie moeten wij mensen uit Slavische landen als Polen inhuren omdat geen Nederlander het wil doen. Blijkbaar vinden wij dit soort werk letterlijk slavenarbeid”.

Het aantal VMBO leerlingen dat in Nederland voor een richting in de techniek kiest daalt zo hard dat techniekopleidingen op grote schaal samengevoegd of zelfs gesloten worden. In onze regio is die trend ook (in mindere mate) aanwezig. Er is behoefte aan personeel in de zorg en in de techniek. Juist die twee richtingen krijgen op ROC’s steeds minder aanmeldingen, terwijl opleidingen die te maken hebben met sport en theater nog steeds groeien. Ik weet niet zeker of het nog steeds zo is, maar toen ik nog werkzaam was op het VMBO kozen allochtone kinderen in overgrote meerderheid voor een opleiding in de handel of administratie. Richtingen waarin ze op niveau 2 of 3 vrijwel zeker geen werk in hebben gevonden. Er lijkt iets serieus mis te zijn met onze waardering voor bepaalde soorten werk.

Voor werkloosheid zijn veel oorzaken aan te wijzen. Een cultuur waarin op bepaalde soorten werk wordt neergekeken is er daar een van, en misschien niet de belangrijkste. Maar het is wel de hoogste tijd voor een herwaardering van werk in landbouw, zorg of techniek. We leiden toch niet op voor werkloosheid?

Posted in: Uncategorized