Panta Rhei

Posted on 27 maart 2012

2


Panta Rhei, zei de Griekse filosoof Heraclitus zo’n 2500 jaar geleden. Alles stroomt of verandert. In de natuur is het duidelijk; na een periode van overdadige bloei in de zomer, verliezen bomen hun blad om in de winter nieuwe krachten op te doen en in de lente weer uit te schieten. Mensen hebben dat vertrouwen niet per definitie en willen vasthouden aan dat wat is. Begrijpelijk, maar niet realistisch.  Als ik de kranten lees, en de discussies beluister, bekruipt me het gevoel dat we af en toe bezig zijn de blaadjes in de herfst met plakband aan de boom te plakken.

In Oss hebben we een periode van ongekende bloei achter de rug. Economisch zat het mee en het grondbedrijf bloeide als nooit tevoren. De bomen leken even tot de hemel te groeien. We hebben meer dan optimaal gebruik gemaakt van die periode. Absoluut zonder volledig te zijn noem ik de realisatie van een nieuw gemeentehuis, fietsstraten, horizonscholen, prachtige nieuwe voorzieningen in de dorpen, een uitbreiding van het zwembad en een sociaal beleid dat in Nederland of waar dan ook in de wereld zijn gelijke vrijwel niet kent. Bovendien is de belastingdruk in Oss relatief laag. Prachtige resultaten waar we als Oss best trots op mogen zijn.

In economisch goede tijden heeft het grondbedrijf veel geld verdient met de verkoop van gronden ten behoeve van de Piekenhoef, de Oijense-Zij, de Mettegeupel, de Horzak, het Berghkwartier en het ontwikkelen van bedrijventerreinen. Nu zijn de winsten uit het grondbedrijf helemaal op. Er is in de vorige periode ook 7,5 miljoen euro uitgegeven die in deze periode door het grondbedrijf opgebracht had moeten worden. We betalen in die zin nu voor de lusten van vroeger. Als het grondbedrijf eerder verlies dan winst maakt en we de belastingdruk niet oneindig willen opvoeren, zullen we het dus met de (krimpende) Rijksbijdragen moeten doen. Met heel veel minder dus dan we gewend zijn.

Panta Rhei, alles stroomt of verandert. We zullen met zijn allen vooruit moeten kijken naar de toekomst en hoe die er uit moet komen te zien. De kaasschaaf gebruiken om bezuinigingen binnen te sprokkelen volstaat niet meer. Er moet nu echt gekozen worden.  Binnen de gemeente noemen we die discussie “fundamentele heroriëntatie”. Het is nutteloos of zelfs schadelijk star vast te willen houden aan dat wat is. Hoe graag we het ook anders zouden willen, de werkelijkheid verandert. Het kan niet blijven zoals het was. Beter dan in weemoed omzien, slaan we de handen ineen en maken we nu, met zijn allen,  de keuzes die onvermijdelijk gemaakt moeten worden.  Alleen zo leggen we in moeilijke tijden een fundament voor groei in de toekomst. Na de winter komt de lente. Panta Rhei.

Posted in: Uncategorized