Als “normaal” ideaal wordt…

Posted on 2 maart 2012

0


Als “normaal” ideaal wordt, moet ik wel gek zijn, kopt de standaard van 24 februari naar aanleiding van de nieuwe versie van de internationale psychologiebijbel DSM. “Iedereen zou dus perfect moeten zijn”.

De “DSM” (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)  geldt als het internationale referentieboek van de psychiatrie. Wat daarin als stoornis vermeld staat, wordt wereldwijd als zodanig erkend. Toen de eerste DSM verscheen in 1952, waren er 28 geestelijke stoornissen in opgenomen. Vandaag zijn dat er 357. In de vijfde editie van de DSM, die normaal gesproken in mei 2013 uitkomt, zal de reeks nogmaals worden aangevuld.

De standaard: “Na de publicatie van de nieuwe editie van de DSM dreigen onder meer volgende gedragingen nieuwe psychische stoornissen te zijn: langer dan twee weken rouwen om een dode; kortstondige maandelijkse zwaarmoedigheid bij menstruatie; fikse humeurigheid die bij momenten de kop opsteekt; grillige gedachtesprongen hebben (vroeger creatieve associaties genoemd). Miljoenen mensen die voorheen als gezond door het leven gingen, kunnen in één klap geestesziek verklaard worden.”

Natuurlijk zijn we tegenwoordig beter in staat om geestelijke aandoeningen te beschrijven dan vijftig jaar geleden. Maar misschien heeft de farmaceutische industrie wel belang bij het medicaliseren van zoveel mogelijk “aandoeningen”.  En misschien, zeker In relatie tot bijvoorbeeld de forse stijging van het aantal geïndiceerde zorgleerlingen, is onze tolerantie ten opzichtte van afwijkend gedrag wel afgenomen. Is iets wat niet ideaal is per definitie abnormaal of iets waarmee we met een beetje moeite prima zouden moeten kunnen omgaan? Misschien slaan we met het idee van “maakbaarheid” af en toe een beetje door. En volgens mij is dat schadelijk. Niet alleen voor mensen maar voor de maatschappij.

Posted in: Uncategorized