Het gewicht van vertrouwen

Posted on 4 november 2011

1


Een bakker kreeg boter van een boer. In ruil daarvoor kreeg de boer brood van de bakker. Na een tijdje viel het de bakker op dat de stukken boter van de boer steeds lichter werden. De boter zou steeds drie pond moeten wegen, maar het leek iedere keer minder te zijn. 

De bakker woog de boter op zijn weegschaal. Die gaf hem gelijk en hij klaagde zijn boterleverancier aan bij de rechter.
“Uw stukken boter zouden niet het vereiste gewicht hebben”, zei de rechter tegen de boer. “Dit stuk zou drie pond moeten wegen, maar het weegt veel minder.”

“Dat is uitgesloten, meneer de rechter”, zei de boer. “Ik heb het elke keer nagewogen.” “Misschien kloppen uw gewichten niet”, opperde de rechter. “Hoezo gewichten?” vroeg de boer stomverbaasd. “Ik heb helemaal geen gewichten. Die gebruik ik nooit.” “Maar waar weegt u dan mee als u geen gewichten heeft?”, vroeg de rechter.

“Heel eenvoudig”, zei de boer. “Ik krijg mijn brood van de bakker en hij krijgt boter van mij. Een brood weegt drie pond dus leg mijn boter links op de weegschaal en een brood rechts en zo weeg ik dat af.”

Wonen Welzijn Zorg

Woensdag 2 november zijn ruim 60 regionale professionals vanuit een veelvoud aan stichtingen en instellingen en de gemeente, bijeen gekomen rond de thema’s Wonen Welzijn en Zorg en de Rijkstaken die op het bordje van de gemeenten komen. Er is nogmaals de intentie uitgesproken samen verder te bouwen en eerste werkafspraken zijn gemaakt.

Het gaat om de burger

Er komt veel op ons af en er is minder geld. We werken aan een gezamelijk verhaal, een gedragen visie. Geen stuk papier maar een gezamelijk “DNA”. Om echt samen te kunnen werken zal over het belang van instellingen heen gekeken moet worden. Het gaat niet om de instelling, het gaat om de burger.

Het gewicht van vertrouwen

Om die stap te maken is lef nodig, durf en vooral vertrouwen. Vertrouwen dat als we met zijn allen echt werken in het belang van de burger, iedereen krijgt wat hem toekomt. Samenwerken heeft te maken met zelf willen deugen. Met geven, in het volste vertrouwen dat een ander in het belang van onze burgers het zelfde zal doen. In analogie met de boer en de bakker hebben we dan geen weegschaal nodig. We zijn op de goede weg.

Posted in: Uncategorized