Geef ons heden ons brood van morgen

Posted on 4 oktober 2011

3


Zo kon het niet langer, betoogt collumnist Coen Constandse in Trouw. Dat is wat hem betreft geen uitroep maar een feit. Consumptie ging steeds meer op krediet in plaats van uit al verdiend en gespaard eigen geld. We consumeerden overvloedig, maar grotendeels op kosten van de toekomst.

We rijden in auto’s die we nog niet kunnen betalen (Suzuki, rij nu, betaal later!). Computers, zelfs tuingereedschap en vloeren worden op krediet aangeschaft. En wat consumenten in het klein doen, doen overheden in het groot.

Tot de crisis van 2008 dachten we dat de baat rustig voor de kosten uit genoten kon worden. Dat brengen we niet meer op. Na de genoten lusten beginnen de lasten inmiddels te wegen. Zowel voor de consument als voor overheden. Het is misschien niet overdreven te stellen dat we in een andere werkelijkheid terecht zijn gekomen.

Toekomst heb je, als je in het heden je zaken op orde brengt. Als je problemen aanpakt en een begin maakt met de oplossing zonder de rekening door te schuiven. De politieke stemming, aldus Constandse, is dat het zoveel mogelijk moet blijven zoals het was. Dat is niet goed, vindt hij. We kunnen niet langer meer leven in ontkenning en net doen alsof het maken van echte keuzes niet noodzakelijk is. Hij heeft gelijk. En dat heeft hij zelfs als we het niet met hem eens zijn.

Posted in: Uncategorized