Doe effe normaal

Posted on 23 september 2011

3


Tijdens de algemene beschouwingen beet Wilders Rutte toe dat hij “Effe normaal moest doen”.  Hierover is nogal wat discussie ontstaan. Een vergelijking.

Voorbeeldgedrag wordt gekopieerd. Een geinspireerde leraar die hart heeft voor zijn leerlingen, zal vaak te maken krijgen met geinteresseerde en hardwerkende leerlingen.  Zonder interesse in mensen heeft dezelfde man voor de klas een zware baan.

De wetenschap dat voorbeeldgedrag ook nagevolgd wordt, brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Een leraar die beseft dat zijn houding van invloed is op het gedrag van leerlingen, zal zich voor de klas anders gedragen dan zaterdag in de kroeg.

Om op korte termijn aan populariteit te winnen, zijn sommige leraren geneigd juist het gedrag van leerlingen te kopieren. Dat werkt… even. Wie zich voor de klas  gedraagt als leerling wordt niet lang serieus genomen. Pogingen om de klas weer in het gareel te krijgen, lukken meestal niet.  Dat is slecht voor de leraar. Dat is ook slecht voor de klas.

Wat in het klein werkt, werkt misschien ook in het groot. Als dat zo is, dan is het gebruiken van straattaal door Wilders om aan populariteit te winnen niet verstandig. Als Wilders Job Cohen mag vergelijken met een schoothond,  of rechters knettergek mag noemen, wat mogen burgers dan wel niet?

Misschien maakt de kritiek die Wilders krijgt naar aanleiding van zijn optreden tijdens de algemene beschouwingen hem nog net op tijd wakker. Anders neemt niemand deze docent straks nog  serieus en is het wachten op de dag dat hij  het onderwijs vaarwel zegt. Zijn klas in wanorde achterlatend.

Posted in: Uncategorized