Osje van verdienste

Posted on 12 april 2011

0


Vanavond heb ik mevrouw Henriëtte Jongeneelen het Osje van verdienste mogen geven voor haar jarenlange inzet als voorzitster van de Reuma Patientenvereniging Oss en Omstreken. Een bestuur van 10 personen en een vereniging van ruim 400 leden zoveel jaren leiden is geen eenvoudige opgave. Gezien de enorme opkomst tijdens de ledenvergadering en de vele mooie worden is haar dat goed afgegaan. Het beeldje is een erkenning. Niet alleen van haar grote inzet, maar ook voor het grote belang van die inzet voor de gemeenschap. Het nemen van verantwoordelijkheid is voor iedere gemeenschap van levensbelang. Gezamenlijke verantwoordelijkheid staat gelijk aan geen verantwoordelijkheid. Daar waar iedereen verantwoordelijk is, is niemand dat. Hameren op eigen verantwoordelijkheid doet ook geen recht aan de werkelijkheid. Enkelen kunnen die verantwoordelijkheid niet aan en bovendien zou een gemeenschap wel erg koud en kil worden als mensen alleen voor zichzelf zouden zorgen. Ik spreek liever van persoonlijke verantwoordelijkheid. Van de noodzaak dat mensen niet alleen zorg hebben voor zichzelf, of verantwoordelijkheden afschuiven op een (anonieme) overheid, maar dat mensen zich persoonlijk aangesproken voelen om te zorgen voor zichzelf en letterlijk hun naasten.  Dat we letten op ons gezin, onze school, de straat. Dat we ons verantwoordelijk voelen voor onze medeburgers die we bijna letterlijk kunnen aanraken. Mevrouw Jongeneelen leeft dit idee voor en erkenning daarvoor is op zijn plaats.

Posted in: Uncategorized