Niemand vindt het leuk om te horen. En ik vind het niet fijn om te moeten zeggen. Maar het gaat niet goed in het onderwijs. Ik zeg het wekelijks, we zakken steeds verder af op de internationale ranglijstjes en een kwart van onze kinderen is niet in staat een krant te lezen. En voor rekenen zijn de resultaten nog slechter. Dat is volstrekt onacceptabel. En het is ook onnodig. Want de wetenschap leert ons hoe we kinderen in de basis leren lezen en schrijven. We doen het alleen niet. En dat mag blijkbaar. Dat laten we gebeuren.
Een vriendin van me werkt op de Intensive Care van het Bernhoven Ziekenhuis bij ons in de buurt. Zij weet precies hoe ze moet handelen in welke situatie. En ze volgt de richtlijnen exact. Het is binnen hun team een continu leerproces. Hoe kan het beter, hoe implementeren we nieuwe inzichten in ons handelen? Het niet volgen van wetenschappelijk bewezen richtlijnen is ondenkbaar. Mensen zouden sterven. En samen iedere dag een beetje beter is daar de absolute norm. Zo hoort het ook.
Terug naar het onderwijs. Goed les geven is niet eenvoudig. Het is zwaar en intensief werk. Maar het is niet zwaarder en intensiever dan werken op een intensive care tijdens een corona pandemie. Er is maar een factor die de kwaliteit van het onderwijs bepaalt. En dat is de kwaliteit van de leerkracht voor de klas. Wat is er voor nodig om een lerende cultuur op scholen te bevorderen. Hoe krijgen we het voor elkaar dat leerkrachten van elkaar leren? Wat werkt, wat kan beter? Hoe implementeren we wetenschappelijke inzichten in de lespraktijk?
Als er op een intensive care geen lerende cultuur zou bestaan, dan gaan mensen dood. Als we zo’n zelfde cultuur binnen het onderwijs niet bevorderen krijgen jonge mensen een onnodig ingewikkeld leven. We kunnen in dit huis en hier buiten eindeloos spreken over stelselwijzigingen, selectiemomenten en wat al niet meer. Dat komt misschien nog. Maar met een focus op leskwaliteit en het schrappen van letterlijk alles wat daar van afleidt kan nu worden begonnen. Een aantal dagen geleden spraken we met de onderwijsinspectie. Ze waren kraakhelder in hun oordeel. Teveel docenten ontbreekt het aan de juiste didactische vaardigheden. Wat gaan we daar aan doen vraag ik de minister!
De Corona-lockdown was verschrikkelijk voor kinderen. Ik heb met enige regelmaat meegekeken met online lessen. Het was te verwachten want online lesgeven is een hele kunst, de kwaliteit van de lessen was op zijn best wisselend. Maar er zit ook een positieve kant aan de zaak. Door Corona zijn we gedwongen echt werk te maken van digitale didactiek. Hoe mooi zou het zijn, vraag ik via de voorzitter, als de lessen van Corona niet vergeten worden. Maar worden opgepakt en uitgebouwd.
Tegelijkertijd hebben we een lerarentekort. Ik hoor het wel als de minister er anders over denkt, maar dat tekort lossen we volgens mij zo een twee drie niet op. Hoe mooi zou het zijn als het onderwijs de lessen van corona zou betrekken in een duidelijke opdracht. Wees innovatief en kom met plannen het onderwijs zo vorm te geven dat het ook kan met minder docenten. Niet omdat ik dat leuk vind. Maar omdat ze er niet zijn. In tweede termijn volgt een motie op dit punt.
Op het gebied van lezen, schrijven en rekenen ligt er ook voor het MBO een enorme opdracht. Volgens de staat van het onderwijs worden de achterstanden in het VO alleen maar groter. Zoals ik het lees zou dat betekenen dat leerlingen op het VO in niveau zijn gedaald? Dat we ze iets hebben afgeleerd. Klopt dat vraag ik aan de minister. En klopt de stelling van de inspectie dat we eigenlijk niks zinnigs kunnen zeggen over lees, schrijf en rekenniveau van MBO studenten omdat daar geen systeem voor is? Hoe gaan we daar grip op krijgen is dan mijn vraag.
Klopt het vervolgens dat een kwart van de examencommissies op het mbo er niet in slaagt de kwaliteit voor-tijdens- en na de examinering te borgen? Dat is bijzonder zorgelijk. Wat gaan we hier aan doen? En hoe zien wij dat terug in concreet waarneembaar gedrag.
In de WhW is geregeld dat als instellingen onderwijs in buitenland willen verzorgen studenten minimaal 25% van hun onderwijs in Nederland moeten volgen. Dat geldt blijkbaar ook voor oline lessen vanuit Nederland. De minister gaf in antwoorden op onze vragen aan die regel aan te willen passen. Begin er maar vast mee zeggen we dan. Op dit punt komen we met een motie.
Onderwijs is een teamsport. En de mooiste sport die er bestaat. Samen iedere dag een beetje beter. Samen met de ouders, de kinderen en de schoolleiding. Leren van elkaar. Inspireren, enthousiasmeren, anticiperen op wat komen gaat. Niet alles willen doen. Wie alles doet, doet niks. Schrappen wat niet bijdraagt aan onderwijskwaliteit. Focus op de bal. In de wetenschap dat je voor kinderen daadwerkelijk groot verschil kunt maken. Hoe mooi is dat.
Jalt de Haan
18 juni 2021
Hoi René,,
Stevige woorden, maar denk zeker wel dat er een kern van waarheid inzit.
Ik denk dat er in het onderwijs heel erg een cultuur van eilandjes heerst. Logisch gevolg van het feit dat ieder zijn eigen klas heeft en daar de handen vol aan heeft. Elke leerkracht doet dit naar beste kunnen en vaak op zijn eigen manier. Maar door dit gesloten systeem van een eigen klas, is het inderdaad vaak lastig veel van elkaar te leren. Wanneer de kinderen naar huis zijn ligt er vaak nog een hoop nakijkwerk en administratie. De momenten dat collega’s elkaar spreken is vaak tijdens de koffie en is een moment van ontspanning. Hoe die lerende cultuur te creëren is dus nogal een lastig.
Ook merk ik persoonlijk dat het lerarentekort leidt tot minder kwaliteit. Gechargeerd gezegd: elke gek met het diploma kan voor de klas. Op kwaliteit kan niet geselecteerd worden. Je bent blij als er iemand is.
Bij ons op school hebben we wel zogenaamde professionele leergemeenschappen. Waarin leerkrachten een aantal keer per jaar met elkaar aan de hand van wetenschappelijke literatuur nadenken over het verbeten van de onderwijspraktijk. Maar dit wordt toch vooral ervaren als een moetje.
Concluderend. Goed stuk. Maar de oplossing is lastig. Altijd welkom om een keer mee te lopen bij mij in groep 8.
Peter
18 juni 2021
Maar heer Peters, de teloorgang van ons onderwijs, daar was het CDA toch óók altijd bij? Hebt u zèlf of heeft uw partij de afgelopen decennia ooit voortdurend, heftig stelling genomen tegen alle ontwrichtende “vernieuwingen” en het steeds maar weer verlagen van het niveau van de pabo? Krokodillentranen heer Peters! Geklaag achteraf.
Ooit, 35 jaar geleden, zei een jong onderwijsinspecteurtje, zo eentje die zelf maar 8 jaar voor de klas had gestaan en zich theoretisch wat opgewerkt had, tegen mij – oud-schoolmeester met een schàt aan praktijkervaring en kindkennis – : “Meneer, wordt het nu niet eens tijd dat u die verouderde lesmethoden afzweert en meer gaat coachen?” Welnu, heer Peters, dat hèbben we nu toch? Leerkrachten die nauwelijks meer lesgeven, achter hun scherm de leerling digitaal (= op afstand) volgen, niet meer nakijken en vooral zweverig “coachen”. De leerling “moet zichzelf namelijk ontwikkelen.”
Laissez-faire! En nu willen weer terug naar “degelijk onderwijs” en “kwaliteit”? Maar u weet: opbouwen gaat veel langzamer dan afbreken.
Jozef Kok
18 juni 2021
Mooi René. Als leraren aan het leren blijven, komt het met het leren van leerlingen vanzelf goed. Leren van experts, leren van elkaar en leren van jezelf. Elke dag samen een beetje beter willen worden, in je vak en in je beroep. Maar voor die lerende cultuur is wel een context van nieuwsgierigheid nodig. Nieuwsgierig naar het leren van leerlingen en van jezelf. Schoolleiding en beroepsorganisatie(s) zouden die context moeten creëren c.q. afdwingen. Dat vraagt om veiligheid, ambitie en visie.
M
19 juni 2021
Studeren voor enkele reis uitkering als er niemand is die je wil en of kan helpen?? Maar niet als je rijke ouders hebt!
En…. als die verhalen weet ik al vele vele jaren, het was al zo toen mijn kinderen klein waren.
De elite kinderen werden geholpen en de rest werd met rust gelaten (lekker gemakkelijk ook) met alle nare gevolgen.Uiteraard zijn er uitzonderingen!