Is dit nu politiek?

Posted on 16 juni 2020

13Tijdens een 
debat over Corona, hebben de SP en de PvdA een motie ingediend. Deze motie vraagt zorgverleners structureel meer te waarderen. Vandaag wordt over die motie gestemd. Hoofdelijk nog wel. Dat wil zeggen dat ieder kamerlid afzonderlijk moet zeggen voor of tegen de motie te zijn. Maar wie stemt in Godsnaam tegen zo’n motie? We vinden toch allemaal dat onze helden uit de zorg waardering verdienen? Toch is dat precies wat ik gedaan heb. En ik leg graag uit waarom.

Voor wie politiek ziet als een spel om stemmen te winnen, is deze motie briljant. In tijden van Corona vindt iedereen dat mensen uit de zorg meer beloond moeten worden. In de publieke opinie scoor je dus goed met zo’n motie. En bij de sector Zorg & Welzijn al helemaal natuurlijk. Binnen die sector werken volgens het CBS zo’n 1,2 miljoen mensen. Dat zijn allemaal potentiele stemmers. En door de stemming voor zo’n motie hoofdelijk te laten plaatsvinden, krijg je meer aandacht. En kun je makkelijk filmpjes maken voor Sociale Media om de kiezers duidelijk te maken welke zorgwoordvoerder echt hart heeft voor de zaak! Prima gedaan dus.

Maar voor wie de politiek ziet als een middel om te proberen de wereld iets beter te maken, ligt het toch iets genuanceerder. Ten eerste is de Tweede Kamer geen werkgever. Kamerleden kunnen dus geen loonsverhoging geven aan medewerkers. De Kamer is niet betrokken bij CAO onderhandelingen. Natuurlijk kun je pleiten voor veel meer geld voor de zorg, zodat er binnen de sector ruimte ontstaat voor hogere lonen. Dat regel je dan binnen de begroting en rond prinsjesdag. En niet via een motie ergens vlak voor het reces. Zo werkt dat niet. En dat weet men natuurlijk best.

Maar ik heb nog wel wat meer vragen. De motie vraagt om meer structurele waardering (geld) voor mensen in de zorg. Welke mensen dan? Alle mensen? Ook de artsen, bestuurders, managers? Ook het administratief personeel, mensen van de logistiek, de schoonmaak? En waarom die wel of juist niet? En hoeveel geld moet men er bij krijgen dan? En waar komen de miljarden vandaan die dit gaat kosten? Wordt de loonsverhoging van mensen binnen de zorg betaald door het onderwijs, defensie, politie? Of door een substantiële verhoging van de belastingen? Allemaal vragen die gesteld en beantwoord moeten worden. Tenminste als je echt vindt dat er iets moet veranderen.

Ach, ik weet het antwoord al. Ik heb al meer van dit soort moties voorbij zien komen. Als er geld genoeg is dan zegt men: “Het geld klotst tegen de plinten omhoog, het is een schande enz. enz.” En nu er echt geen geld meer is zegt men: “We geven negentig miljard euro uit om de economie te redden, het is een schande dat we niks doen voor… enz. enz.” Wanneer iemand de indieners van deze motie met het bovenstaande confronteert, zal men zeggen dat de motie alleen om een onderzoek vraagt. “En een onderzoek kost geen geld.” Maar als zo’n onderzoek echt geen geld kost, kun je hem net zo goed intrekken. Want dan bevestig je zelf dat het een motie voor de bühne is. Politiek is een bijzondere bezigheid.  

Posted in: Uncategorized