Tijdens een debat over Corona, hebben de SP en de PvdA een motie ingediend. Deze motie vraagt zorgverleners structureel meer te waarderen. Vandaag wordt over die motie gestemd. Hoofdelijk nog wel. Dat wil zeggen dat ieder kamerlid afzonderlijk moet zeggen voor of tegen de motie te zijn. Maar wie stemt in Godsnaam tegen zo’n motie? We vinden toch allemaal dat onze helden uit de zorg waardering verdienen? Toch is dat precies wat ik gedaan heb. En ik leg graag uit waarom.
Voor wie politiek ziet als een spel om stemmen te winnen, is deze motie briljant. In tijden van Corona vindt iedereen dat mensen uit de zorg meer beloond moeten worden. In de publieke opinie scoor je dus goed met zo’n motie. En bij de sector Zorg & Welzijn al helemaal natuurlijk. Binnen die sector werken volgens het CBS zo’n 1,2 miljoen mensen. Dat zijn allemaal potentiele stemmers. En door de stemming voor zo’n motie hoofdelijk te laten plaatsvinden, krijg je meer aandacht. En kun je makkelijk filmpjes maken voor Sociale Media om de kiezers duidelijk te maken welke zorgwoordvoerder echt hart heeft voor de zaak! Prima gedaan dus.
Maar voor wie de politiek ziet als een middel om te proberen de wereld iets beter te maken, ligt het toch iets genuanceerder. Ten eerste is de Tweede Kamer geen werkgever. Kamerleden kunnen dus geen loonsverhoging geven aan medewerkers. De Kamer is niet betrokken bij CAO onderhandelingen. Natuurlijk kun je pleiten voor veel meer geld voor de zorg, zodat er binnen de sector ruimte ontstaat voor hogere lonen. Dat regel je dan binnen de begroting en rond prinsjesdag. En niet via een motie ergens vlak voor het reces. Zo werkt dat niet. En dat weet men natuurlijk best.
Maar ik heb nog wel wat meer vragen. De motie vraagt om meer structurele waardering (geld) voor mensen in de zorg. Welke mensen dan? Alle mensen? Ook de artsen, bestuurders, managers? Ook het administratief personeel, mensen van de logistiek, de schoonmaak? En waarom die wel of juist niet? En hoeveel geld moet men er bij krijgen dan? En waar komen de miljarden vandaan die dit gaat kosten? Wordt de loonsverhoging van mensen binnen de zorg betaald door het onderwijs, defensie, politie? Of door een substantiële verhoging van de belastingen? Allemaal vragen die gesteld en beantwoord moeten worden. Tenminste als je echt vindt dat er iets moet veranderen.
Ach, ik weet het antwoord al. Ik heb al meer van dit soort moties voorbij zien komen. Als er geld genoeg is dan zegt men: “Het geld klotst tegen de plinten omhoog, het is een schande enz. enz.” En nu er echt geen geld meer is zegt men: “We geven negentig miljard euro uit om de economie te redden, het is een schande dat we niks doen voor… enz. enz.” Wanneer iemand de indieners van deze motie met het bovenstaande confronteert, zal men zeggen dat de motie alleen om een onderzoek vraagt. “En een onderzoek kost geen geld.” Maar als zo’n onderzoek echt geen geld kost, kun je hem net zo goed intrekken. Want dan bevestig je zelf dat het een motie voor de bühne is. Politiek is een bijzondere bezigheid.
kees Romeijnders
16 juni 2020
Jammer dat er Tweede Kamerleden zijn die beeldvorming zo belangrijk vinden dat ze de inhoud vergeten en opgaan in gedoe!
Hennie
16 juni 2020
Helemaal gelijk #rene
Paul Walraven
24 juni 2020
Dit is een juiste weergave van de discussie, alleen die wordt zelden kenbaar gemaakt, heb daar gisteren een bijdrage over gehoord in een radioprogramma. Eigenlijk zou deze notitie ook op social media kenbaar genaakt moeten worden om de duidelijke nuance aan te geven. Alleen en dat is jammer de media creëren soms een ander verhaal eromheen zoals Asscher die te laat komt voor de stemming.
Hanneke
16 juni 2020
Jammer….. Dat er voorbijgegaan wordt aan 15 jaar kortingen, geen indexering en met name de waardering van het werk…. Een klein gebaar zou goed doen, nu worden we in de zorg weer vermalen in een strijd nu tussen partijen en normaal door de zorgverzekeraars en ridicule overheidsregels die niets brengen behalve frustratie en niet eens betaald worden.
Jammer jammer jammer.
Edo
16 juni 2020
Gewoon eens! Te gemakkelijk scoren!
Bert v Heeswijk
16 juni 2020
Een heel verhaal. Wat ik niet snap is dat CDA, PvdA, Groen Links SP, FvD, PVV en de Christelijke partijen niets hebben gedaan om het voortreffelijke pensioenstelsel overeind te houden. Het nieuwe stelsel berooft de spaarkas waar voor gespaard is. Rutte 1,2,3 heeft de kloof tussen arm er rijk alleen maar vergroot.
RRutte scoort nu
mattie nannings
16 juni 2020
Waarom wel geld voor een vacine uitgeven waarvan het effect nog lang niet bewezen is.?
Van dat geld kunnen heel wat herintreders betaald worden om de werkdruk in de verpleging te ontlasten.
Martha
17 juni 2020
Waarom heb je nooit iets gedaan voor het behoud van het prachtige pensioenstelsel dat wij hebben. Veel gepensioneerden staat het water aan de lippen en toch zit er 1500 miljard euro in kas bij de fondsen! Schandalig!!! Het geld voor al die beloftes wordt zeker weggehaald bij de pensioenfondsen, want die ouderen hebben het niet nodig? A;s je zo sociaal bent, laat dat dan horen voordat morgen -dankzij leugen en dreiging van korting komend jaar als nee gestemd wordt – pensioenraden voor het nieuwe akkoord stemmen dat over twee jaar een korting voor gepensioneerden (die al 20% hebben mogen inleveren en dankzij de verplichte rekenrente nooit zijn geïndexeerd toen het beter ging) geeft. Daar lees ik niks over want gepensioneerden tellen immers niet mee. Zij geven geen stemmen. Maar zij zorgen dat jonge mensen kunnen gaan werken, dat clubs blijven draaien en dat behoeftigen geholpen worden. Maar zij niet! Een schande voor Nederland en een schande voor elke sociale partij die dit heeft laten liggen. En ja, ik het DTV benaderd (0 reactie en zelfs verwijderd van fb) Brabants Dagblad benaderd (0 reactie). Boycot want de ouderen doen er niet toe!!! En dan durven te roepen dat de kloof groter wordt, dank!
Martha
17 juni 2020
Oh en morgen is er een manifestatie bij het FNV gebouw door gepensioneerden en jongeren die een zeer onzekere oude dag tegemoetgaan. om 12.00 bij het FNV gebouw in Utrecht, gemakkelijk bereikbaar en in je doelgroep (zie ook Actiefront FNV, Stop de pensioenroof, Grijze Golf en Breedprotesttegendepensioenroof.
cor janssen
17 juni 2020
Mooi verwoord, mooi ter verdediging van het CDA
marja jacobs
17 juni 2020
Waarom wel de leraren wel en de zorg niet die mensen die echt hebben staan ploeteren
Die mensen die er steeds minder zijn
Structureel of eenmalig gewoon iets anders als applaus
Wij waren dag en nacht onderweg met alle risico s terwijl andere thuis waren
Werner
29 juni 2020
Wat geeft het dat de indieners van deze motie een signaal willen geven naar het electoraat, om te laten zien welke politieke keuzes zij zouden maken wanneer ze aan de macht komen. Het is echt niet zo dat het CDA zich hier nooit aan bezondigt.
Het neemt niet weg dat na maandenlang lippendienst bewijzen aan het belang van de zogenaamde essentiele beroepen, het onbegrijpelijk is dat je tegen deze motie stemt. Deze motie laat alle ruimte om op je gemak de vragen die je hebt te onderzoeken, en je laat zien dat de mensen die zo zegt te waarderen, ook financieel wenst te compenseren. Die miljarden haal je wat mij betreft weg bij de KLM en de landbouwsubsidies, bedrijfstakken die onze samenleving meer schade berokkenen dan dat ze goed doen. Ook na deze blog begrijp nog altijd niet goed waarom je hier tegen hebt gestemd.
Wendy
18 augustus 2020
ik vind dat iedereen die werkt in de zogenoemde cruciale/vitale beroepen meer waardering (geld) verdient en behoort te krijgen!
hoe dat politiek geregeld moet worden of betaald moet worden weet ik niet, maar wel dat deze beroepen van groot belang zijn en doorgaans zeer ondergewaardeerd zijn!!
Lijst van de cruciale beroepen
Zorg, jeugdhulp en (maatschappelijke) ondersteuning, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
Openbaar vervoer
Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, et cetera
Vervoer van afval en vuilnis
Kinderopvang.
Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
Continuïteit hulpverleningsdiensten zoals politie, defensie, meldkamerprocessen, brandweerzorg, ambulancezorg, GHOR en crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente), bijvoorbeeld betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades, justitiële inrichtingen en forensische klinieken
Boeren en mensen werkzaam in de uitvaartbranche