Carnaval heet voortaan ‘verkleedfeest’

Posted on 15 februari 2020

3


Carnaval vieren ze nog wel op een openbare basisschool in Zevenaar, maar het mag geen carnaval meer heten. Want carnaval stamt uit een katholieke traditie. En ze willen als openbare basisschool geen ‘geloof’ aanhangen. Daarom noemen ze carnaval voortaan ‘het verkleedfeest’. “We doen wel mee met de traditie, maar we geven het gewoon een andere naam.” Wat is dit? De Speld 2.0?

Ik merk toch dat dit bericht wat emoties bij me los maakt. Niet dat het me werkelijk iets kan schelen wat ze in Zevenaar doen. Dat niet. En al helemaal niet, omdat carnaval uit een katholieke traditie zou stammen. En wat mij betreft noemen ze carnaval voortaan het ‘grote feestneuzenbal’. Het gaat mij om de redenering die er achter zit. Alsof ‘neutraal’ in de zin van “wij hangen geen geloof aan en dat trekken we tot in het extreme door,” ook neutraal is. Dat is het niet. Het is een ideologie, en nog een vrij agressieve ook.

Het klinkt zo mooi allemaal. En zo heerlijk verlicht. Zo van, “wij staan boven alle partijen”. Maar het is precies zoals de directrice op de school in Zevenaar zelf zegt. “We leven in ons land in een cultuur die gebaseerd is op Joods-Christelijke tradities. Daar hoef je niet in te geloven. Dat is gewoon zo.” Nu kun je natuurlijk, net als sommige verlichte geesten, de conclusie trekken dat het anders moet. En het ontkennen van die traditie tot ideaal verheffen. Maar dat is niet neutraal. Dat is ook niet verlicht. Dat is wat het is. Het ontkennen van een traditie, omdat je een statement wilt maken. De speld 2.0 wat mij betreft.

Posted in: Uncategorized