Curlingouder op leeftijd

Posted on 2 februari 2020

0


Kennen jullie de term ‘curlingouder’? Dat is een vader of moeder die bij wijze van spreken iedere oneffenheid voor zijn of haar kind uit de weg probeert te ruimen. Net zoals spelers die bij de sport curling met bezempjes het ijs zo glad mogelijk proberen te maken, zodat de zware steen moeiteloos naar het doel kan glijden. Sporten is gezond. Curling waarschijnlijk ook. Maar een curlingouder is zeker niet gezond voor een kind. Van een beetje weerstand word je sterk.

Vandaag kreeg ik (net als een boel andere kamerleden) een mail van een boze vader. Zijn dochter van halfweg veertig was gezakt voor een tentamen als zij-instromer in het onderwijs. De manier waarop dat gegaan was kon echt niet door de beugel. De toets was digitaal afgenomen. En er was op geen enkele manier rekening gehouden met de stress die toetsen in het algemeen (en digitale toetsen in het bijzonder) bij zijn dochter teweeg konden brengen. Wat ik er mee te maken kon hebben, is me niet geheel duidelijk. Maar “of ik zo spoedig mogelijk wilde reageren en dit onrecht ongedaan wil maken”.

Ik heb nog niet gereageerd op de mail. Ik zou ook niet precies weten hoe. Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat een dochter van halverwege de veertig die voor het behalen van een tentamen van haar vader afhankelijk is, waarschijnlijk niet bijzonder geschikt is voor het onderwijs. Dat zou onaardig zijn. En ook niet terecht. De kans dat de dochter gevraagd heeft om mij te mailen is nul. De kans dat ze er überhaupt van afweet, is nihil. En ik begrijp de vader ergens wel.

Het moet nu niet direct letterlijk genomen worden. Maar ik zou een moord doen voor mijn dochter. En als ik het gevoel zou hebben dat mensen haar onrecht aandoen, zal het me slechts met heel veel moeite lukken daar niet direct op te reageren. Maar toch zal ik het moeten proberen. Ik denk dat veel mensen zouden lachen om een vader die dit soort problemen van een volwassen kind probeert op te lossen door kamerleden te mailen. Je kunt je afvragen, wanneer een mens te oud is om curlingouder te zijn. Misschien kun je er beter niet aan beginnen.

Posted in: Uncategorized