Sociale recherche en jeugdzorg

Posted on 28 januari 2020

1


We raken de controle op de zorgfraude kwijt. Dat schrijft het weekblad Elsevier. Kort gezegd is het veel te simpel geworden om jezelf zorgondernemer te noemen. En lekken er letterlijk honderden miljoenen euro’s weg uit de zorg door dubieuze bedrijfjes en malafide ondernemingen. Controle door zorgverzekeraars levert veel op. Maar lang niet genoeg. En wat voor zorgverzekeraars geldt, geldt zeker ook voor gemeenten.

Ik blijf het herhalen. Ook bij veel gemeenten is het veel te gemakkelijk om gecontracteerd te worden en jeugdzorg te mogen leveren. Gemeenten vragen vaak niet veel meer dan een KvK nummer, gediplomeerd personeel, een Verklaring Omtrent Gedrag en de bevestiging dat een bedrijf belasting betaald. Meer niet. En of dat gediplomeerd personeel, die VOG’s en die belastingaangiften er ook daadwerkelijk zijn, controleert ook nog eens niemand.

Inkopen van (jeugd)zorg lijkt erg ingewikkeld. Maar dat valt best mee. Je moet er alleen wel goed over nadenken. En precies omschrijven welke zorg je wilt inkopen en met wat voor bedrijven je in zee wilt gaan. Een investering aan de voorkant scheelt veel gedoe achteraf. Waarom niet even vragen waarom er op het adres van de zorginstelling nog 28 andere bedrijven staan ingeschreven? Waarom niet even navragen waarom een voormalig betonvlechter verstand van jeugdzorg zou hebben? Waarom geen lijst vragen met namen en registratienummers van het gediplomeerde personeel?

Het uitsluiten van bedrijven door een goede contractering vooraf, scheelt een boel ellende achteraf. Maar ook dan blijft een goed contractmanagement van belang. Houden instellingen en bedrijven zich inderdaad aan de gemaakte afspraken? En zo niet, grijpen we dan ook in? Veel gemeenten zetten vol in op de bestrijding van bijstandsfraude. Sociale rechercheurs gaan op basis van risicoprofielen en vermoedens in gesprek met bijstandsgerechtigden. Ik heb een idee. Als gemeenten deze rechercheurs nou ook een paar maanden mee zouden laten kijken bij de afdeling contractbeheer jeugdzorg, en bedrijfjes waar ‘iets’ mee aan de hand lijkt eens goed zouden doorlichten, bespaart dat misschien wel meer gemeenschapsgeld dan vijf jaar aanpakken van bijstandsfraude.

Posted in: Uncategorized