Ik heb het me wel eens hardop afgevraagd. Hoeveel mensen hebben eigenlijk een bewindvoerder nodig, alleen al om grip te krijgen op de inkomenskant van hun financiën? Het inkomen van mensen kan bestaan uit belachelijk veel componenten. Van toeslagen tot kindgebonden budget, van inkomen uit werk tot individuele bijzondere bijstand, van kinderbijslag tot gemeentelijke voorzieningen. Noem maar op. En geld uit al die potjes komt op een willekeurig moment op je bankrekening. Maandelijks, per kwartaal, achteraf of een maal per jaar, enzovoort. Er is voor een leek geen peil op te trekken.
Het komt meer dan eens voor dat bij iemand de huur niet afgeschreven kan worden, omdat op dat specifieke moment niet genoeg geld op de rekening stond. Geld er een paar dagen later gewoon zou zijn. Mensen komen daardoor in de problemen. Ze moeten schuiven met betalingen. En op zich is dat toch vreemd wanneer er maandelijks in principe geld genoeg zou moeten zijn. Kan dat nou niet anders zou je zeggen. Ja dat kan. En zo moeilijk hoeft dat niet te zijn.
Tot voor kort voorzag ik al helemaal geen probleem. Als ik kan internetbankieren, dan kan de overheid internetbankieren. Gewoon even afspreken dat iedere instantie zijn geld overmaakt op de eerste van de maand om acht uur ’s avonds. Een burger kan dan (eventueel met hulp) zelf achter de computer kruipen en zijn vaste lasten om negen uur ’s avonds af laten schrijven. Geen verrassingen meer. Het is op die manier helder hoeveel geld er aan de boodschappen besteed kan worden. Maar zo simpel blijkt het nu ook weer niet te zijn.
Waar een burger met een gemiddelde intelligentie toe in staat moet zijn, krijgt de overheid niet voor elkaar. Betalingsverkeer versimpelen blijkt een majeure operatie. Maar geen nood, gemeenten kunnen helpen. En er zijn al gemeenten die dat doen. Voor een gemeente is het vrij simpel te berekenen hoeveel geld een burger per maand vrij te besteden heeft. Dat zijn alle inkomsten minus de vaste lasten. Het enige wat de gemeente zou moeten doen is ‘tussenrekening’ te openen waarop alle inkomsten binnenkomen en gebundeld op een vast moment van de maand aan de burger worden uitbetaald. Desgewenst kunnen vanuit deze rekening ook alle vaste lasten worden betaald. Moeilijker hoeft het niet te zijn.
Morgen spreekt de Tweede Kamer over schulden en armoede. Tijdens dit debat vraag ik de staatssecretaris om bovenstaande initiatieven van gemeenten een steuntje in de rug te geven. Ik vraag om goed te onderzoeken wat werkt en wat niet werkt. En gemeenten daar waar nodig met raad en daad te ondersteunen. Eenvoudige en goede initiatieven kunnen landelijk worden uitgerold, zodat burgers niet langer de dupe zijn van een overheid die het veel en veel te ingewikkeld en onoverzichtelijk heeft gemaakt.
Anne Marie Akkermans
9 oktober 2019
Goed voorstel! Ik zie jou morgen met mijn werkende arme vriendjes in de tweede kamer 🙂
Daarna weer door naar Pauw..
Maarten
10 oktober 2019
Ik ken het probleem uit eerste hand. Wat ik heb gedaan is een online boekhoudpakket aanschaffen (€2,50/mnd) budgetten definiëren (en bijhouden bij verandering) op de telefoon app kan ik nu (als ik de transacties heb geüpdate) zie wat mijn netto besteedbare saldo van dat moment is. De App van de bank laat alleen mijn saldo zien, dat is niet wat ik kan besteden.
Ik denk dat het zeer nuttig is als de bank dit standaard (wellicht verplicht) voor je doet met internetbankieren.
Daarnaast helpt het als uitbetalingen van inkomenscomponenten worden gesynchroniseerd en/of betalingsmomenten flexibeler worden, dus niet direct een vordering als het een keer niet goed gaat.
Dick
10 oktober 2019
Tekort komen is meer uitgeven dan binnenkrijgen op de middellange termijn. Je zou toch zeggen dat iedereen dat zou moeten begrijpen. Wat er binnenkomt weten de meeste mensen wel. Of ze er dan ook volledig recht op hebben, is vaak de vraag. Denk aan belastingen die betaald moeten worden, toeslagen die niet terecht zijn, enz. Daarvoor zou men moeten reserveren.
Het probleem is vaak dat men uitgeeft en daarbij niet rekent met wat men heeft te besteden. Armoede heeft vaak niet te maken met te weinig inkomsten, maar met te hoge uitgaven.
De grote uitdaging zou moeten zijn om de mensen te leren met geld om te gaan. Daar gaat het fout. Daar hoort ook bij dat men op de blaren moet zitten als men dit niet goed doet. Dus niet te snel medelijden hebben met het argument: men heeft te weinig inkomsten! En om die blaren niet al te groot te laten worden, zou snel ingrijpen zeer helpen.Nu is het mogelijk schulden op te bouwen tot grote bedragen, omdat er niet snel en adequaat wordt opgetreden: men krijgt wel elke maand een overzicht van achterstallige premie zkv (van CAK), maar verder gebeurt er soms jaren niets. Hetzelfde geldt voor niet betaalde belastingen/boetes. Het zou goed zijn als er een centrale registratie komt van alle openstaande schulden, van energie, huur, abonnementen, niet betaalde belastingen/boetes. Bij toenemende schulden, zou snel ingegrepen moeten worden: de betreffende burger wordt ahw onder curatele gesteld.
Allerlei regels om uitbetalingen te synchroniseren werken volgens mij niet. Dat betekent alleen maar dat we de burger dom houden op het gebied van financiën. Die moet aan de hand genomen worden om met geld om te gaan. Als dat niet lukt: vrij snel onder curatele stellen.
Sjouke Geurs
10 oktober 2019
en wat te denken van,…
Werk van werk van werk?
Of te wel firma 1 stuurt rekening,… de burger stuurt die rekening naar firma 2
Firma 2 stort geld op burger rekening omdat firma 1 dat geld wettelijk recht op heeft.
Burger stort geld op rekening Firma 1,
(vaak is dit zorgverzekeraars hun werk,… Willen die juist dat het mis gaat? want die hebben er gigantisch veel belang bij dat dit mis gaat)
kan dat lijntje niet veel korter?
Wet zegt burger heeft recht op vergoeding van Firma 1,…
Dan kan Firma 1 heel simpel de rekening bij Firma 2 indienen.
Veel minder kans op dat het geld ergens verdwijnt,… of door schuld met rente,… Meer schuld maakt
“Korte lijntjes zijn vaak Heel handig bij het bestrijden van criminele invloeden”
Omdat haast iedereen kan controleren wie wat gedaan heeft of juist niet gedaan.heef!!!
Jos van der Leeuw
13 oktober 2019
Goede ideeën René. In meer algemene zin hebben we met z’n allen een samenleving gecreëerd die zo ingewikkeld is gemaakt dat steeds meer mensen buiten de boot vallen. Bewindvoerders zijn veelal het lapmiddel om de symptomen van falend overheidsbeleid te bestrijden. Een keer brainstormen bij een kop koffie in Oss? Bel of mail maar.
Jos van der Leeuw.