De kosten rijzen de pan uit, laten we eens kijken hoe dat komt

Posted on 2 september 2019

2


Op de dag dat het malieveld in Den Haag vol staat met protesterende jeugdwerkers, publiceert Omroep Zeeland een opmerkelijk bericht. “Kapelle gaat pionieren op het gebied van jeugdzorg. De kosten moeten volgens de wethouder omlaag. Dus komt er een speciale toezichthouder in de gemeente. Maar voor het zover is wordt er eerst een onderzoek naar de kosten gedaan.” Kort samengevat rijzen de kosten  de pan uit en dus gaat men nu eens kijken hoe dat komt.

Het zou flauw zijn een Zeeuwse wethouder te plagen door te zeggen dat het zo langzamerhand inderdaad wel eens tijd wordt dat haar gemeente door krijgt waar het het geld aan besteed wordt. De eerlijkheid gebiedt namelijk te zeggen dat vrijwel geen een gemeente daar tot achter de komma van op de hoogte is. Uit een groot onderzoek van het ministerie kan men drie conclusies trekken: 1) Gemeenten komen geld tekort. 2) Instellingen die zware zorg leveren komen geld te kort. 3) Er worden ongeloofelijk veel meer kinderen ‘geholpen’. Maar wie die kinderen zijn wat voor hulp het is, dat weten we niet.

Het is een ongemakkelijke waarheid. Maar als gemeenten steeds meer geld aan jeugdzorg besteden, maar instellingen waar kinderen met zwaardere problemen geholpen kunnen worden krijgen steeds minder geld, waar gaat al dat extra geld dan heen? Zeer waarschijnlijk naar nieuwe aanbieders voor lichtere zorg, of naar extra ambtenaren en administratie. En waarschijnlijk naar allebei. Voor gemeenteraadsleden breken drukke tijden aan. Zij moeten hun wethouders controleren. Ik ben geen raadslid. Maar als ik het wel was dan stelde ik voorafgaand aan de komende debatten wat technische vragen. Inderdaad, wat doen we nu exact met al die euro’s voor de jeugdzorg. En is dat de bedoeling?

 

 

Posted in: Uncategorized