Het was een ludieke actie. Om ‘de maatschappelijke discussie aan te wakkeren’. De Jonge Democraten (de jongerenafdeling van D’66), deelde nep-XTC pillen uit aan studenten tijdens de introductiedagen van de universiteit. CDJA voorzitter Hielke Onnink legde op de radio nog eens haarfijn uit waarom dat geen goed idee is. Ik heb er zelf ook al eens over geschreven. Voorstanders van drugs kijken weg van de criminaliteit, ondermijning, maatschappelijke ellende, gezondheids- en milieuschade die hun hobby met zich meebrengt.
Maar de discussie tussen Onnink en zijn liberale tegenhanger werd pas echt interessant toen geopperd werd dat studenten moeten leren omgaan met middelen. En dát laat nu precies het verschil in samenlevingsideaal zien, aldus Onnink: “Kiezen we voor een land waar we alleen verantwoordelijkheid dragen voor ons eigen individu? Of kiezen we voor een land waar we verbonden zijn met elkaar. Waar we als maatschappij een zorgplicht voor elkaar voelen?”
BAM! Die kwam binnen. Want dat is inderdaad de kern van het verhaal. Voor een individuele student zal het af en toe slikken van een pilletje in de meeste gevallen geen desastreuze gevolgen hebben. (Al gaat er geregeld iemand aan dood). Maar voor heel veel mensen, families en wijken, werkt drugs gewoon ontwrichtend. En de gevolgen van al die liberale idealen zijn het eerst en het meest zichtbaar in wijken en op scholen waar de meeste studenten niet vandaan komen. Schulden en verslavingen zijn toch net wat beter op te vangen wanneer je ouders hebt met geld.
kees romeijnders
16 augustus 2019
Spijker op z’n kop👍
Outlook voor Android downloaden
________________________________
Willem van Tilborg
16 augustus 2019
Niet geheel met je eens. Ik heb mijn dochters zoveel mogelijk gewezen op voor- EN nadelen van drugsgebruik, evenals een veel groter probleem: alcoholgebruik. Ik weet dat ze geëxperimenteerd hebben (en het misschien nog steeds doen) en het zijn 2 mooie jonge vrouwen geworden die volop van het leven genieten op een verantwoorde manier. Volgens mij hangt het gewoon af hoe je als ouders dergelijke zaken benadert: open, eerlijk, zo objectief mogelijk en over alle facetten discussiëren. Sterkte René, de komende jaren
Sandra Lanser
16 augustus 2019
Ik vind het triest dat illigale drugs op niet verantwoorde wijze wordt geproduceerd door volwassenen voor onze (oudere)jongeren die er dood aan gaan.
Een moedige moeder vertelde haar verhaal over xtc bij een middelbare school.
Hoe deze in erbarmelijke omstandigheden worden geproduceerd met chemische middelen. Waarom heeft zij diepgaand onderzoek gedaan? Haar dochter van 21 jaar is eraan overleden. Foto’s van haar doodskist gezien en beelden toen zij nog plannen maakte voor de toekomst.. Het verhaal is dat de doodsoorzaak niet altijd is vast te stellen. Bij gebruik van xtc is niet te zien of dit de doodsoorzaak is. Aldus de moeder. Bij haar dochter werd het duidelijk in het ziekenhuis. Haar ingewanden waren oververhit. Zelfs gekookt. De chirurg kon niets meer voor haar doen.
Hoe kan het, dat gebruik van xtc toegestaan wordt? Waarom worden gebruikers niet opgepakt om dit juist in de kiem te smoren? Hoe durf je je kinderen los te laten? Mijn zoon raakte in een psychose, omdat hij stiekum met een vriendje een jounjte rookte. Die kun je zo kopen in een coffeeshop. Hij wist helemaal niet dat het ernstige gevolgen kon hebben. Na diverse opnames en nog steeds aan de pillen proberen we ons leven weer op te pakken. Heeft u enig idee hoeveel dit de maatschappij kost? Of is dit juist de bedoeling… Om de zorgfabriek ook in stand te houden.
Nollan
16 november 2022
Hi thhanks for sharing this