Misschien werkt het psychologisch zo dat het menselijk brein vooral goed is in het registreren van meningen die passen bij wat hij eigenlijk toch al vindt. Zondagavond hoor ik John van den Heuvel bij Zomergasten vertellen dat er helemaal niks romantisch is aan drugs en dat je er van af moet blijven omdat de gezondheids- en milieuschade groot is. Gisteren meldt de NOS dat lachgas toch niet zo onschuldig is. Volgens het Trimbosinstituut komen er steeds meer ernstige vergiftigingen door de ‘onschuldige partydrug’ XTC. Vergis ik me? Of gaan onze ogen langzaam open?
Populair maak je je er niet mee, wanneer je wijst op de gevaren van drugs. En al helemaal niet wanneer je wijst op de enorme gevolgen voor het milieu en de ondermijning van onze rechtsstaat. Want daar werk je indirect aan mee, zodra je pilletjes eet. Ik weet het. Alcohol is nog veel slechter voor je gezondheid. “En dat wil je toch ook niet verbieden?” Buiten het feit dat dit geen sterk argument is. (Een messteek schijnt schadelijker te zijn dan een kleine kogel. Toch ziet niemand daar een argument in om klein kaliber handvuurwapens te legaliseren.) Maar de overheid probeert inmiddels wel duidelijk te maken dat roken en alcohol slecht voor je zijn. En dat werkt.
De afgelopen week was het warm. Ik was twee dagen in Den Haag. Een verfrissende avondwandeling zou moeten helpen om ondanks de hitte de slaap te kunnen vatten. Rondom de kamer waar ik slaap zijn minstens vijf coffeeshops. En alle vijf worden ze tot ‘s avonds heel laat druk bezocht. En, laat ik er eens een vooroordeel in gooien, niet met ambtenaren van een ministerie schat ik in. Een blinde kan zien dat ‘softdrugs’ voor deze mensen niet onschadelijk zijn.
Ik denk dat een mens niet enkel leeft om zijn eigen individuele vrijheid en genot te maximaliseren. En dat geldt zeker voor politici, leraren en anderen die ‘het goede voorbeeld zouden moeten geven’. We kunnen niet blijven beweren dat drugs niet zo schadelijk zijn zolang je ze verstandig gebruikt. En tegelijkertijd onze ogen sluiten voor de mensen die op straat komen te staan omdat ze, al dan niet onder druk van schulden of criminelen, ‘bijna legale’ plantjes op zolder verbouwen. We kunnen niet beweren dat drugs relatief onschadelijk zijn, terwijl de GGZ-instellingen de drugsgerelateerde psychoses nauwelijks meer aankunnen.
Ik heb er nooit een genomen. Maar een pilletje zal best een prettig gevoel geven. En een blowtje vast ook. Het menselijk brein werkt blijkbaar zo. Maar je kunt als voorstander van drugs je ogen blijkbaar sluiten voor de criminaliteit, ondermijning, maatschappelijke ellende, gezondheids- en milieuschade die je hobby met zich meebrengt. Het zou me een lief ding waard zijn, wanneer we, in het belang van onze kinderen, in elk geval eerlijke voorlichting geven. Van roken ga je dood. Alcohol is slecht voor je. En onschuldige softdrugs bestaan niet.
Kees Romeijnders
31 juli 2019
Goed verhaal, de vraag blijft toch hangen bij me: hoe kunnen we velen nog overtuigender verleiden om het gedrag te vertonen waar men zelf levenslang voordeel aan heeft en anderen niet mee lastig valt of onnodig beschadigd?
G.Steverink
31 juli 2019
Duidelijk en goed verhaal Rene. Politiek is er natuurlijk sprake van een ambivalent beleid.
Er zijn koffie shops. In jouw Haagse omgeving 5 schrijf je. En dat gedogen wij. Misschien is dit wel goed. Echter hoe komen de koffieshops aan de spullen? Ja via de achterdeur. Dat is ambivalentie !
Een stevig en duidelijk beleid en ook goede voorlichting te beginnen op de scholen ja ook de basis scholen moet alles doen indalen bij de jeugd. Jongeren zijn na 5 sigaretten verslaafd. De horeca verstrekt eenvoudig alcohol aan jongeren beneden de 18 jaar. We praten dagelijks over handhaven. Ik zie t.a.v. roken, drugs, ( ja bij “eenvoudige” bewoners van huizen en deze worden er p.o uitgezet. Of dit beleid is betwijfel ik) en alcohol weinig of geen handhaving.
En de politiek wil ook niet aan medicinaal gebruik van wiet terwijl in landen om ons heen en ook in ons land de positieve effecten ervan meer en meer duidelijk worden. Niet alles is duidelijk natuurlijk. Het is n.m.m. tijd om hier meer onderzoek naar te doen. Helaas is het NHG een fel tegenstander van medicinale wiet. En de zorgverzekeraars natuurlijk ook. Invloed van het medicijn kartel??
Werner vd Wiel
31 juli 2019
Volgens mij weet iedereen dat drugs niet goed voor je zijn; desondanks heeft de mens altijd drugs gebruikt, en alle Postbus 51 spotjes ten spijt, zal het dat ook altijd blijven doen.
De vraag is hoe hiermee om te gaan. Zoals je zelf al stelt, zijn legale drugs zoals alcohol en tabak ook zeer schadelijk, en tracht de overheid door middel van voorlichting en (leeftijd)beperkingen ervoor te zorgen dat jongeren het gebruik hiervan beperken, of er helemaal vanaf te zien. Volgens mij begint deze aanpak langzaam zijn vruchten af te werpen.
Wat volgens mij niet werkt is de aanpak van jou partij: verbieden en handhaven. Was het niet Nixon die ooit begon met zijn ‘War on drugs’? We zijn tientallen jaren verder, en miljarden dollars/Euro’s armer, maar om nou te zeggen dat er minder gebruikt wordt? Daar waar in Nederland een soort regressie optreedt, zie je in andere landen juist dat het gebruik van Cannabis gelegaliseerd wordt, en kan je in toch tamelijk behoudende landen tegenwoordig legaal je jointje kopen. In die zin ben ik van mening, in tegenstelling tot jou, dat we onze ogen in Nederland sluiten voor wat er gebeurd.
Zou het niet beter zijn drugsgebruik te benaderen vanuit het perspectief van Volksgezondheid, in plaats van Justitie? Accepteren dat er nu eenmaal mensen zijn die de afweging maken dat de schadelijke gevolgen van drugsgebruik wat hen betreft opwegen tegen de voordelen? En de mensen die in de problemen komen, de ondersteuning bieden die ze nodig hebben?
Je wandelt wat mij betreft wel erg makkelijk om de vergelijking met alcohol heen, maar inderdaad, er is geen politicus die alcohol zal willen verbieden, omdat dit nu eenmaal ingeburgerd is. Dat voelt tamelijk hypocriet, aangezien in vergelijking met andere drugs alcohol er steevast slechter uitkomt. Wat mij betreft gaan we met andere drugs ook zo om als met alcohol: werk aan preventie, voorlichting, en hulpverlening voor mensen die problematisch gebruiken, maar stop het doorgaan op de heilloze weg van het domweg verbieden, want dat heeft aantoonbaar niet gewerkt.
En voor de goede orde: met dit betoog wil ik geenszins drugsgebruik propageren. Wel denk ik dat we als samenleving slimmer met dit fenomeen kunnen omgaan dat nu het geval is.
renepetersoss
31 juli 2019
Werner Vd Wiel we zijn het oneens dat wisten we op voorhand. Een behoorlijke denkfout: verbieden helpt wel. En wel om twee redenen. Ten eerste de meest eenvoudige. Als iets niet mag doen veel mensen het gewoon niet. Zie alcohol onder de achttien nix is nix. Dat helpt. Ten tweede omdat de boodschap helder is en niet diffuus. Die afweging waar jij het over hebt, over de voor en nadelen, die maakt echt vrijwel niemand. Alleen hoog opgeleide groen links stemmers. 😉. De meesten denken niet. Die pakken het gewoon. Omdat het makkelijk kan, mag en blijkbaar zo slecht niet is.
Peter Ketelaars
31 juli 2019
Goed verhaal; als waterschapper maak ik me ook druk over de risico’s voor de waterkwaliteit zowel door het gebruik als door de (illegale) productie.
Werner
3 augustus 2019
Verbieden helpt wel? Dat lijkt mij juist een kolossale denkfout. Toont de huidige situatie niet aan dat dit geen zoden aan de dijk zet?
Overigens ben ik van mening dat ook mensen niet op GL stemmen prima in staat zijn een goede afweging te maken, zelfs CDA stemmers 😉
Theo van schaijk (streek-zorgboerderij Duurendseind)
2 augustus 2019
Dank je Werner vd Wiel voor je reactie op de interessante blog van Rene. Zou het niet beter zijn drugsgebruik te benaderen vanuit het perspectief van Volksgezondheid? Ik heb er een vraagteken achter gezet.
René
3 augustus 2019
Beste Werner, natuurlijk helpt verbieden. En natuurlijk stopt drugsgebruik dan niet. Als onze dochter iets expliciet niet mag geloof ik best dat ze het (soms) toch doet. Maar echt veel en veel minder dan wanneer ik haar geen strobreed in de weg zou leggen. Kinderen hebben grenzen nodig. De maatschappij heeft ook grenzen nodig.