Toch maar geen drugs

Posted on 31 juli 2019

9


Misschien werkt het psychologisch zo dat het menselijk brein vooral goed is in het registreren van meningen die passen bij wat hij eigenlijk toch al vindt. Zondagavond hoor ik John van den Heuvel bij Zomergasten vertellen dat er helemaal niks romantisch is aan drugs en dat je er van af moet blijven omdat de gezondheids- en milieuschade groot is. Gisteren meldt de NOS dat lachgas toch niet zo onschuldig is. Volgens het Trimbosinstituut komen er steeds meer ernstige vergiftigingen door de ‘onschuldige partydrug’ XTC. Vergis ik me? Of gaan onze ogen langzaam open?

Populair maak je je er niet mee, wanneer je wijst op de gevaren van drugs. En al helemaal niet wanneer je wijst op de enorme gevolgen voor het milieu en de ondermijning van onze rechtsstaat. Want daar werk je indirect aan mee, zodra je pilletjes eet. Ik weet het. Alcohol is nog veel slechter voor je gezondheid. “En dat wil je toch ook niet verbieden?” Buiten het feit dat dit geen sterk argument is. (Een messteek schijnt schadelijker te zijn dan een kleine kogel. Toch ziet niemand daar een argument in om klein kaliber handvuurwapens te legaliseren.) Maar de overheid probeert inmiddels wel duidelijk te maken dat roken en alcohol slecht voor je zijn. En dat werkt.

De afgelopen week was het warm. Ik was twee dagen in Den Haag. Een verfrissende avondwandeling zou moeten helpen om ondanks de hitte de slaap te kunnen vatten. Rondom de kamer waar ik slaap zijn minstens vijf coffeeshops. En alle vijf worden ze tot ‘s avonds heel laat druk bezocht. En, laat ik er eens een vooroordeel in gooien, niet met ambtenaren van een ministerie schat ik in. Een blinde kan zien dat ‘softdrugs’ voor deze mensen niet onschadelijk zijn.

Ik denk dat een mens niet enkel leeft om  zijn eigen individuele vrijheid en genot te maximaliseren. En dat geldt zeker voor politici, leraren en anderen die ‘het goede voorbeeld zouden moeten geven’. We kunnen niet blijven beweren dat drugs niet zo schadelijk zijn zolang je ze verstandig gebruikt. En tegelijkertijd onze ogen sluiten voor de mensen die op straat komen te staan omdat ze, al dan niet onder druk van schulden of criminelen, ‘bijna legale’ plantjes op zolder verbouwen. We kunnen niet beweren dat drugs relatief onschadelijk zijn, terwijl de GGZ-instellingen de drugsgerelateerde psychoses nauwelijks meer aankunnen.

Ik heb er nooit een genomen. Maar een pilletje zal best een prettig gevoel geven. En een blowtje vast ook. Het menselijk brein werkt blijkbaar zo. Maar je kunt als voorstander van drugs je ogen blijkbaar sluiten voor de criminaliteit, ondermijning, maatschappelijke ellende, gezondheids- en milieuschade die je hobby met zich meebrengt. Het zou me een lief ding waard zijn, wanneer we, in het belang van onze kinderen, in elk geval eerlijke voorlichting geven. Van roken ga je dood. Alcohol is slecht voor je. En onschuldige softdrugs bestaan niet.

Posted in: Uncategorized