Niqabs uitgedeeld bij demonstratie tegen boerkaverbod

Posted on 7 augustus 2019

8


Aanstaande vrijdag wordt er in Den Haag gedemonstreerd tegen het verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare gebouwen. Daarbij worden niqabs uitgedeeld aan sympathisanten die er normaal gesproken geen dragen. De Haagse As-Soenna moskee is een van de organisatoren. Met deze actie maken de organisatoren vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen tot ‘het goede voorbeeld’. 

Even voor de helderheid. Gezichtsbedekkende kleding is verboden in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen. En niet op straat. Dus wat mij betreft trekken alle aanwezigen vrijdag een niqab of boerka aan. Maar deze actie maakt voor mij precies duidelijk waarom we grenzen moeten stellen aan dit soort kleding. Aan mensen die normaal gesproken geen gezichtsbedekkende kleding dragen, wordt gevraagd een niqab te dragen om een statement te maken. ‘Voor de goede zaak.’

Zeg als vrome moslima maar eens neen, wanneer je gevraagd wordt zo’n ding te dragen. Dat is niet eenvoudig. Een wettelijk verbod helpt deze groep moslima’s, zoals ik in mijn vorige blog al probeerde uit te leggen. Een burka of niqab staat niet voor vrijheid, niet voor tolerantie en niet voor gelijkheid. Integendeel zou ik zeggen. En het maakt normaal functioneren in een westerse maatschappij onmogelijk. Dat moeten we niet willen. En al helemaal niet propageren als ‘het goede voorbeeld’.

De organisatoren van de demonstratie spelen het handig. Ze zetten niqab dragende vrouwen neer als heldinnen die vechten voor de vrijheid. Gek genoeg zijn er genoeg mensen die dat geloven ook. Maar het tegendeel is waar. Het zijn zeer radicale mensen die ongelijkheid en intolerantie preken. En die op geen enkele manier willen participeren in onze moderne westerse maatschappij. Tot op zekere hoogte moeten ze dat zelf weten. Maar de norm mag dat niet worden. Dat verbod is een goede zaak. En iemand die een niqab draagt, omdat hij voor vrijheid wil strijden, heeft er niet veel van begrepen.

 

 

 

 

Posted in: Uncategorized