Gele burka queen

Posted on 4 augustus 2019

8


”Voor de PvdA Amsterdam betekent vrijheid dat je mag zijn wat je bent en dus ook mag dragen wat je wilt.” Daarom ging een raadslid van die partij verkleed als ‘gele burka queen’. Want de een draagt een bikini en de ander een burka. Dat is een kwestie van smaak toch?

Nou lijkt me dat zelfs de grootste optimist niet kan beweren dat een kledingstuk dat vrouwen van top tot teen bedekt een teken van emancipatie en vrijheid is. En het is al helemaal geen teken van tolerantie. In tegendeel zou ik zeggen. Maar met al haar goede bedoelingen maakt de PvdA Amsterdam een andere denkfout. Men vergeet de rol van groepsdruk. Ik zal proberen uit te leggen wat ik bedoel.

Je hoort heel wat argumenten tegen het dragen van een burka. Het is een vrouwonvriendelijk onding. Normaal communiceren doen we ook met de ogen. En dat kan niet als die bedekt zijn. Zelfs het argument van de veiligheid wordt erbij gehaald. Want God weet wat die dames (of heren, wie zal het zeggen) onder zo’n burka verborgen houden. Ik voeg daar het argument van de groepsdruk aan toe.

Ooit was ik directeur op het VMBO. Hoofddoekjes tijdens de gymles waren verboden.  Wel waren er doeken met klittenband te koop. Maar die vonden de dames niet mooi. (En dat waren ze ook niet). Ieder jaar probeerden een of twee meisjes de regels zo te buigen dat zij wel met hoofddoek mochten sporten. Van mij mocht dat niet. En soms kwamen ouders naar school om hierover in gesprek te gaan.

Een gesprek vergeet ik nooit meer. Een vader die altijd heel redelijk was, eiste van mij dat zijn dochter met hoofddoek sporten mocht. “Geen enkele kans”, was mijn antwoord. “Dus geen enkel meisje mag dat?” “Inderdaad. Er is geen enkele uitzondering mogelijk. Een sportdoek met klittenband of blootshoofds.” “Dan is het goed”, zei de vader. “Want als andere dochters wel met een gewone hoofddoek mogen sporten en de mijne niet, wordt zij er op aangesproken. Zij is dan de mindere moslima.”

Ik geloof dat het Schopenhauer was die zei dat een mens wel kan doen wat hij wil, maar dat hij niet kan willen wat hij wil.  Een mens voegt zich over het algemeen naar wat er van hem of haar gevraagd wordt. En het zijn vaak niet de rekkelijken die de norm stellen vrees ik. Anders dan wat de PvdA Amsterdam lijkt te geloven, geloof ik niet dat de meeste vrouwen die een burka dragen echt niets anders zouden willen. Maar zelfs als dat wel zo zou zijn, dan is de norm in ons land dat vrouwen niet voor de buitenwereld verstopt hoeven te worden. Met een verbod op burka’s, beschermen we vrouwen die onder druk van de groep anders wel zo’n ding zouden moeten dragen.

Posted in: Uncategorized