Er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven komen met andere woorden slecht aan personeel. Dat is overal zo. Maar in de kinderopvang zeker. Dat blijkt uit een quickscan onder werkgevers in de kinderopvang. Zij hebben een schreeuwend tekort aan personeel. Er zijn 51 vacatures op 1000 banen, zo blijkt. Daarmee behoort kinderopvang samen met de bouw en horeca tot de branches met het hoogste aantal openstaande vacatures.
Natuurlijk kunnen werknemers gevraagd worden wat extra uurtjes te draaien. Maar de rek is er zo langzamerhand wel uit. En dat terwijl de kwaliteitseisen vrij rigide zijn. Met te weinig personeel kan het bijna niet. Maar mag het zeker niet. Dat maakt het lastig. Vooral voor kleinere organisaties. Grotere organisaties kunnen gemakkelijker met mensen schuiven. Of trekken met leuke acties of aanbiedingen personeel van hun concurrent. Kleine of middelgrote ondernemers kunnen dat niet. En dreigen het haasje te worden.
Vandaag heb ik schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van SZW. Zij is verantwoordelijk voor de kinderopvang. Ik wil weten of zij het beeld uit de quickscan herkent. Ik wil weten of ze het met me eens is dat de vacaturedruk kleine en middelgrote aanbieders het hardst treft. En ik wil weten wat ze kan en wil doen, in wet- en regelgeving, handhaving of anders, om deze aanbieders niet op voorhand kansloos te maken omdat ze niet aan bepaalde voorwaarden kunnen voldoen. Hieronder vindt u mijn schriftelijke vragen.
Schriftelijke vragen van het lid Peters (CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over schreeuwend tekort aan personeel in de kinderopvang en de gevolgen hiervan voor kleine ondernemers
- Bent u bekend met de Quick Scan Vacatures Kinderopvang, waaruit blijkt dat de vacaturegraad in de kinderopvang 51 vacatures bedraagt op 1000 banen (laatste kwartaal 2018)?
- Kunt u bevestigen dat de kinderopvang daarmee, samen met de bouw en de horeca, behoort tot de branches met het hoogste aantal openstaande vacatures?
- Wat vindt u van dit toenemende tekort aan personeel voor de kinderopvang?
- Herkent u het beeld dat dit problemen geeft, zowel voor kinderopvangorganisaties als voor ouders?
- Kunt u bevestigen dat deze problemen nog versterkt worden door de toegenomen kwaliteitseisen waaraan ondernemers zich moeten houden en dat dit vooral geldt voor kleine ondernemers in de kinderopvang?
- Welke maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat kleine ondernemers het onderspit delven en er slechts nog ruimte is voor grote ondernemers in de kinderopvang, waardoor de keuze voor ouders wordt beperkt?
- Rapport Quick Scan Vacatures Kinderopvang, januari 2019, in opdracht van Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang
Gerard Steveirnk
26 maart 2019
Rene, terechte vragen denk ik. Het rapport is meer dan duidelijk. Goede kinderopvang – die in vergelijking met ander landen veel te duur is en wij opnieuw geld rond pompen met maatregelen- is belangrijk. Terecht merk je op dat de regelgeving en juist de nieuwe regels ( dus nog meer bureaucratie) de kleinere organisaties pakt en nekt. De rek is er gewoon uit en dat moeten wij ons realiseren. De regering krijgt nu op de arbeidsmarkt terug wat zij zelf heeft veroorzaakt. Rutte II heeft gigantisch bezuinigd ook op de kinderopvang. Helaas liggen de gevolgen nu bij de organisaties. Honderden leidsters in de opvang zijn in het verleden ontslagen en velen kregen onzekere dienstverbanden en hebben elders buiten de branche werk gevonden. En misschien worden ouderen ook hier niet aangenomen.Rutte II heeft bezuinigingen doorgevoerd zonder naar de termijn effecten te kijken. En juist kinderopvang, denk ook aan armoede bestrijding maar dan geïntegreerd is een belangrijk gegeven hierin.
De crisis is niet overwonnen zolang wij de negatieve arbeidsmarkt effecten niet hebben opgelost. Dus een grote taak en opdracht voor de regering.
Willy Verweij
27 maart 2019
Wat fijn Rene, dat je voor onze kinderen op komt.
Want dat is het . Kinderopvang is de wieg, de start van de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind.
Laten wij vooral niet vergeten hoe goed de kinderopvang bezig zijn. Want op deze jonge leeftijd leren kinderen bewust en onbewust omgaan met hun eigen emoties. Fijne en minder fijne ervaringen worden gedeeld en verwerkt. Vooral deze ervaringen leert hen te handelen, soms zonder na te denken, zoals zij dat als kind geleerd hebben.
Wat liefde voor het jonge kind kan doen. Onze pedagogisch medewerkers halen dit op een veilig vertrouwde en verantwoorde werkwijze bij het kind naar boven.
Iedereen kan denken en ieder kan zijn verantwoording nemen.
Wij hebben in Nederland goede bevlogen, betrokken medewerkers. Laten wij dit koesteren en voorkomen dat wij dit door deze regelgeving te stressvol maken. Stress waardoor vaak een negatieve spiraal ontstaat.
Dit is niet nodig.
Wij leren onze kinderen: ” Vallen mag. Het is de manier hoe je opstaat. ”
Is dit ook niet van toepassing op de huidige regelgeving?
Hoe professioneel is het wanneer je zegt : “Dit hebben wij verkeerd ingeschat. Laten wij luisteren naar de praktijk en dit theoretisch aanpassen”.
Dat zou ieder enkel krachtiger kunnen maken