Gebrek aan overzicht

Posted on 28 februari 2019

1


Ik sprak een oud klasgenoot. Via Facebook hadden we elkaar weer gevonden. Uiteraard spraken we over werk. Dat ik woordvoerder schulden en armoede was, dat wist hij. Hij begon meteen te vertellen. ”Direct nadat ik mijn loon op de rekening heb staan, ren ik naar de pinautomaat en haal ik er een flink bedrag van af. Dat pakken ze me niet meer af denk ik dan. Vreemd, want het gaat al een paar jaar heel goed met mij. Maar ja, om de een of andere reden blijf ik onrustig als het om geld gaat. Ik blijf maandelijks naar de pinautomaat rennen.” 

Stress afkomstig van geldgebrek hakt er in. Het maakt mensen klein, afhankelijk en erg onzeker.  Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik werkte pas net. En aan het begin van het jaar werd de ziektekostenverzekering van mijn rekening geschreven. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Pinnen bij de Lidl ging plotseling niet. De stress die me dat opleverde heb ik wel een paar maanden gevoeld. Bij iedere poging om met mijn pasje te betalen werd ik toch onrustig. Hoe moet dat zijn als je constant bang bent dat er niet genoeg op je rekening staat?

Mijn klasgenoot ging verder: “Per maand kwam er wel genoeg binnen hoor. Ik heb altijd gewerkt. Al verdiende ik nooit erg veel. Maar met toeslagen, vakantiegeld enzovoort, kon ik er in principe wel komen. Het probleem was dat ik niet goed kon voorspellen welk bedrag wanneer op mijn rekening werd gestort. De ene toeslag per maand, het andere bedrag per kwartaal. Sommige dingen moet je aanvragen. Anderen krijg je automatisch. Sommige zaken vooraf, andere zaken achteraf. Om gek van te worden. Ik had nooit overzicht.”

Het blijft toch wonderbaarlijk he. Dat we het in ons land niet voor elkaar krijgen om alle inkomsten bijvoorbeeld op de twintigste van de maand over te maken. En alle vaste lasten er op de eenentwintigste af te halen. Het blijkt enorm ingewikkeld te zijn om dat te regelen. Dat antwoord krijg ik bij ieder debat van de minister of staatssecretaris. Maar als ik via internetbankieren kan invullen dat een bedrag maandelijks op het zelfde moment wordt overgemaakt, dan kan iedereen dat zou je zeggen. Niet dus. Het maakt het houden van financieel overzicht vrijwel onmogelijk. Dat hoeft niet per se fout te gaan. Maar dat gaat het vaak wel natuurlijk.

 

Posted in: Uncategorized