Gezond verstand

Posted on 19 februari 2019

0


Hij zat achter in de zaal tijdens een thema-avond over jeugdzorg in Emmen. Ik had er even voor in de auto moeten zitten. Van Oss naar Emmen en van Emmen weer naar Den Haag, dat is toch zo’n beetje de afstand van Oss naar Parijs. Maar mensen als hij maken avonden in zaaltjes voor mij altijd de moeite waard. Sommige mensen hebben de gave om een enorm ingewikkelde discussie met een paar opmerkingen zo plat als een dubbeltje te slaan. Ik vind dat heerlijk.

“Ouders en onderwijzers klagen dat kinderen zo druk zijn. En vragen zich dan af of een kind ADHD heeft. Soms is dat zo. Vaak niet. Maar stop er dan eerst eens mee die kinderen vol te gieten met Red Bull, denk ik dan. En stop ze niet in een diffuse ruimte zonder duidelijke opdracht. Maar geef gewoon weer eens les. Dat zou al een heleboel onrust schelen.”

“Wis je dat veel pubers moeite hebben om in slaap te komen? Daar schijnen zeer geleerde dokters lang op te kunnen studeren. Maar pubers krijgen sowieso een ander ritme. Dat was altijd al zo. Het helpt niet dat ze tot vlak voor bedtijd met hun neus achter een computerscherm zitten. En met een mobiele telefoon naast het bed lukt dat al helemaal niet. Ik heb eens meegekeken. Ze appen elkaar tot midden in de nacht. Geen wonder dat ze niet slapen kunnen.”

Nee, niet alles is zo plat als een dubbeltje te slaan. Zelfs als je denkt dat een probleem wel moeilijker op te lossen zal zijn dan je denkt, blijkt de oplossing moeilijker te zijn dan je denkt. Thema-avonden hebben soms de neiging te vervallen in theoretische bespiegelingen op de vierkante centimeter. Of anders te verzanden in het plenair bespreken van een individuele casus. Natuurlijk gaan mensen die spreken met ‘gezond verstand’ te kort door de bocht. Maar ze zetten je wel aan het denken. Dit soort mensen maken thema-avonden voor mij een feest.

 

Posted in: Uncategorized