Oplossingen waar niemand last van heeft

Posted on 28 december 2018

1


Met ons land gaat het best goed. Toch zijn volgens het SCP veel Nederlanders minder positief over de samenleving dan eerder dit jaar. Dat is zorgelijk. En niet omdat mensen niet onverdeeld positief zijn. Maar omdat de problemen reëel zijn. Problemen erkennen is een ding. Ze oplossen is vaak niet zo eenvoudig. En kost altijd geld. Milton Friedman zei het al. Tot het moment dat de mens uit niets iets kan scheppen, betaalt altijd iemand de rekening.

“Politici beloven veel. Ook dingen die ze niet waar kunnen maken.” Dat hoor ik veel wanneer ik in zaaltjes spreek. En soms klopt dat ook wel. De reden laat zich raden. Omdat mensen, ondanks zichzelf, blijkbaar stemmen op een verhaal dat te mooi is om waar te kunnen zijn. Volgens het SCP is een substantieel deel van de mensen van mening dat de overheid meer geld zou moeten uitgeven. En wil men tegelijkertijd de belastingen niet verhogen.

Ik zag laatst een filmpje. Ik meen op GeenStijl. Op straat ondervroeg men burgers over de vraag wat door de zorgverzekering betaald zou moeten worden. Van fysiotherapie via homeopathie tot uitjes voor eenzame mensen. De voorbeelden werden steeds extremer. Maar telkens antwoordden de ondervraagden bevestigend. De verzekering moest betalen. De laatste vraag was eigenlijk een stelling. Of men ook van mening was dat de zorgverzekering veel en veel te duur was. Ook daar was men het roerend mee eens.

Volgens hetzelfde onderzoek van het SCP storen Nederlanders zich aan de manier waarop politici met elkaar omgaan. Ook dat begrijp ik. Het is niet aangenaam te zien dat mensen die het goede voorbeeld zouden moeten geven, elkaar soms bijna voor rotte vis uitmaken. Maar persoonlijk vind ik het nog storender wanneer de indruk wordt gewekt dat grote problemen in een handomdraai op te lossen zouden zijn zonder dat iemand de rekening betaalt. There is no such thing as a free lunch. Eerlijk is eerlijk.

 

 

 

 

Posted in: Uncategorized